Tüketici yorumlarının markaya duyulan güven ve algılanan kalite üzerindeki rolü
The role of consumer reviews on brand trust and perceived quality
- Tez No: 847699
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Ağızdan Ağıza Pazarlama, Marka Güveni, Algılanan Kalite, Tüketici yorumları, Word of Mouth Marketing, Brand Trust, Perceived Quality. Consumer Reviews
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Modern pazarlama anlayışının temelinde tüketicinin merkeze alınması yer almaktadır. Bu nedenle marka, marka güveni ve ağızdan ağıza iletişim, algılanan kalite kavramları oldukça önem kazanan konulardır. Ayrıca tüketicilerin, markalar hakkında bilgiye erişiminin artmasıyla birlikte, ağızdan ağıza pazarlamanın alışveriş kararlarında son derece önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Tüketicilerin satın aldıkları bir ürünle ilgili olumlu ve olumsuz değerlendirmelerini, ağızdan ağıza iletişim yoluyla başkalarıyla paylaşmalarının tüketicilerin karar verme sürecinde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu tür tavsiyeler büyük önem taşımaktadır. Hayatı kolaylaştıran teknoloji ürünleri, ekonomide önemli bir pazar olarak görülmektedir. Bu sebeple, Türkiye'de teknoloji ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Xiomi markasının, potansiyel kullanıcıları açısından, tüketici yorumlarının, algılanan kalite ve marka güveni üzerindeki rolü araştırılmıştır. Araştırmanın amacı; Xiomi markasının potansiyel müşterileri arasında bir anket çalışması yapılarak, Türkiye'de ve dünyada tanınan değerli ve yenilikçi bir marka olarak bilinen Xioami markasının potansiyel kullanıcıları arasında belli bir hedef kitleye ulaşılarak“Tüketici Yorumlarının Algılanan Kalite ve Marka Güveni Üzerindeki Rolü”üzerindeki etkinliğinin analiz edilmesidir. Bu yüksek lisans tezi ile; Türkiye'de teknoloji ürünleri sektöründe faaliyet gösteren XİOMİ markasının tüketici yorumlarının algılanan kalite ve maka güveni üzerindeki etkisi üzerine bir araştırma yapılarak,“Ağızdan Ağıza İletişim”,“Algılanan Kalite”ve“Marka Güveni”kavramları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The modern marketing approach puts the consumer at the centre as the primary focal point. Therefore, the concepts of brand, brand trust and word-of-mouth marketing, consumer comments, perceived quality are very important issues. In addition, with the increasing access of consumers to information about brands, it has been concluded that word-of-mouth marketing is extremely important in shopping decisions. It is thought that consumers' sharing their positive and negative evaluations about a product they have purchased with others through word-of-mouth communication plays an important role in the decision-making process of consumers. Such recommendations are of great importance. Technology products that make life easier are seen as an important market in the economy. For this reason,“The Role of Consumer Comments on Brand Perception and Trust of Xiomi Brand”, which operates in the technology products sector in Turkey, has been investigated. A survey was conducted among potential customers of XIAOMI. Purpose of the study: It is envisaged to reach a certain target group among the potential users of the Xioami brand, which is known as a valuable and innovative brand known in Turkey and in the world, and to analyse the effectiveness of“The Role of Consumer Reviews on Perceived Quality and Brand Trust”. With this master's thesis; A research was conducted on the effect of consumer comments on the perceived quality and brand trust of the XİOMİ brand, which operates in the technology products sector in Turkey, and the concepts of“Word of Mouth”,“Perceived Quality”and“Brand Trust”were examined.