Beceri temelli matematik sorularının değerler eğitimi açısından incelenmesi ve öğretmen görüşleri bağlamında değerlendirilmesi
Analyzing of skill-based mathematics questions in terms of values education and evaluating them in the context of teacher opinions
- Tez No: 847698
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beceri temelli matematik soruları, Liselere giriş sınav soruları, Eğitsel değerler, Matematik eğitimi, Skill-based mathematics questions, High school entrance exam questions, Educational values, Mathematics education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı, LGS sınavındaki Beceri Temelli Matematik Sorularını değerler eğitimi açısından incelemek ve Matematik öğretmenlerinin bu konudaki görüşlerini tespit etmektir. Değerler; eğitim-öğretim içerisinde çeşitli yöntem-teknik, araç ve gereçlerle öğrencilere kazandırılmaya çalışılmaktadır. Öğretim programlarının hedefleri doğrultusunda, değer kazandırma araçlarından birisi de öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte beceri temelli çalışma ve sınav sorularıdır. Değer kavramının hayatımızda önemli bir yere sahip olduğu düşünüldüğünde, öğrencilerin beceri temelli sorularda da değerlerle karşılaşması önemlidir. Bu amaçla gerçekleştirilen bu çalışmada LGS sınav sorularındaki değerleri ortaya çıkarmak için doküman incelemesi, Matematik öğretmenlerin beceri temelli sorular ile değer eğitimine yönelik görüşlerini belirlemek için ise yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmaya, amaçlı örnekleme yoluyla seçilen Manisa ilindeki ortaokullarda görevli 21 Matematik öğretmeni katılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, 2018-2023 yılları arasında LGS sınavlarında sorulmuş 120 beceri temelli soruda, 62 değer cümlesi tespit edilmiştir. 11 değer cümlesi ile en çok vatanseverlik değerine rastlanmıştır. 2019 yılı soruları, 16 değer ile en çok değer cümlesine yer verilen yıl olmuştur. Ayrıca, öğretmen görüşlerine göre sorularda en çok vatanseverlik ve sorumluluk değerlerine yer verilmektedir. Öğretmenler beceri temelli soruların Matematik öğretim programlarında yer alan kök değerler ile ilişkilendirilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Öğretmenlerin beceri temelli sorularda en çok yer verilmesini istedikleri kök değerlerin adalet, dürüstlük, saygı ve vatanseverlik olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine skill-based Mathematics questions in terms of values education and to determine the views of Mathematics teachers in this context. Values are tried to be acquired by students through various methods, techniques, tools and materials in education. In line with the objectives of the curricula, one of the tools for gaining values is skill-based exam questions that measure students' reading comprehension, interpretation, inference, problem solving, analysis, critical thinking, scientific process and similar skills. Along with these skills, it is seen that questions measuring students' skills related to their daily lives are included. Considering that the concept of value has an important place in our lives, it is important that students encounter values in skill-based questions. Document analysis method was used to investigate skill-based questions of LGS exams related to values. Twenty-one Mathematics teachers working in secondary schools in Manisa province, selected through purposive sampling, participated in the study. A semi-structured interview form was used as a data collection tool to examine the opinions of mathematics teachers. The data were analyzed using content analysis technique. The findings of the study revealed that 62 value sentences were identified in 120 skill-based questions asked in LGS exams between 2018 - 2023. With 11 value sentences, patriotism was the most common value. The 2019 questions included the most value sentences with 16 values. In addition, according to teacher opinions, patriotism and responsibility values are mostly included in the questions. Teachers stated that skill-based questions should be associated with the core values in the Mathematics curriculum. It is seen that justice, honesty, respect and patriotism are the root values that teachers want to be included most in skill-based questions.