Bazı pamuk çeşitlerinin Çanakkale yöresinde fenolojik, morfolojik, teknolojik ve verim özellikleri
Phenologic, morphologic and yield characteristics of some cotton varieties grown under Çanakkale conditions
- Tez No: 84771
 - Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ESENDAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Cotton, variety, yield and quality
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz BAZI PAMUK ÇEŞİTLERİNİN ÇANAKKALE YÖRESİNDE FENOLOJİK, MORFOLOJİK, TEKNOLOJİK VE VERİM ÖZELLİKLERİ Bu çalışma Çanakkale ili Ezine ilçesine bağlı Üvecik Köyü'nde iki yıl süreyle (1997-1998) yürütülmüştür. Pamukta yöreye adapte olabilecek ümitvar 20 çeşit seçilmiş ve denemeye alınmıştır. Ağdaş-3 ve Taşkent- 1 çeşitleri ekimden itibaren en erken çiçek açan ve koza oluşturan çeşitler olmuşlardır. Bitki boyu en yüksek çeşitler M-39 ve Ege-7913 bulunmuştur. En fazla meyve dalı M-39 çeşidinde bulunurken, en yüksek odun dalı Carolina Queen çeşidinde olmuştur. Verim yönünden en önemli kriterlerden olan koza sayısı ve koza-kütlü ağırlığı, Ege-7913 çeşidinde en yüksek olmuştur. Benzer şekilde, verim bakımından da ilk sırayı Ege-7913 çeşidi almıştır. Lif uzunluğu ve mukavemeti Delcerro çeşidinde, lif inceliği ise M-39 çeşidinde en yüksek değerleri almıştır. Tohum özelliklerinden çırçır randımanı Nazilli-84, bin dane ağırlığı Delcerro ve tohum iç oram ise Nazilli-87 çeşidinde yüksek değerler almıştır. Anahtar Kelimeler : Pamuk, çeşit, verim ve kalite
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT PHENOLOGIC, MORPHOLOGIC AND YIELD CHARACTERISTICS OF SOME COTTON VARIETIES GROWN UNDER ÇANAKKALE CONDITIONS A study has been carried out in Üvecik village of Ezine county, city of Çanakkale for two years (1997 and 1998). Twenty of hopeful variety or line have been runed for the experiment. Ağdaş-3 and Taşkent- 1 were found the earliest varietis in term of flowering and boll epening. The tallest plants have been obtained with the M-39 and Ege-7913 varieties. The M-39 variety has been found having the highest number of fruiting branch while Carolina Queen having the highest number of vegatative branch. Ege-7913 has the highest value of number of boll per plant and lint yield per boll, as an indication for yield. Ege-7913, similarly was the highest yielded variety for the seed-cotton. Length and strength of fibre were found at the highest value on variety Delcerro and mike at maxsimum value was found on M-39 variety. Variety Nazilli-84 was found having the highest values for some seed properties such as gin turnout (percent) and hull percent but Delcerro in term of 1000 thousand seed weight.