Belâzüri'nin Ensâbü'l-Eşrâf İsimli Eserinde Hz.Ali ve evladına ait olayların tahlili
Analysis of the cases of Ali and His Sons in al-Balâdhurî's Ansab al-Ashraf
  1. Tez No: 847734
  2. Yazar: ELANUR DEMİRBAĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belâzürî, Ensâbü'l-Eşrâf, Ali, Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, al-Baladhuri, Ansab al-Ashraf, Alib. Ebi Talib, Hasan b. Ali, Hussein b. Ali, Muhammed b. al-Hanafiyya
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Ebü'l-Hasen Ahmed b. Yahyâ b. Câbir b. Dâvûd el-Belâzürî (ö. 279/892-93 ), tarihçiliği ve nesep ilmi ile ön plana çıkan bir şahsiyettir. Belâzürî, erken dönem kaynakları arasında yer alan Ensâbü'l-Eşrâf isimli eserinde; Hz. Nuh'tan itibaren Hz. Peygamber ve ondan sonra İslam Tarihinin önemli şahsiyetleri hakkında tarihi ve nesebi bilgiler nakletmiştir. Eser, aktardığı rivayetlerle Hz. Ali ve evladının merkeze alındığı ilk dönem olaylarına ışık tutması hasebiyle önemli bir kaynak niteliğindedir. Bu çalışmada, Belâzürî'nin Ensâbü'l-Eşrâf isimli eserinde yer alan Hz. Ali ve evladına ait olayların tahlili yapılmıştır. Girişte Belâzürî'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Hz. Ali'nin hilafeti öncesi ilk dönem olayları, ikinci bölümde ise Hz. Ali'nin hilafeti sonrası ilk dönem olayları merkeze alınarak İslam Mezhepleri Tarihi bakış açısıyla incelemeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Abû al-Hasan Ahmad Ibn Yahyâ Ibn Jâbir Ibn Dâwûd al-Balâdhurî (279/892-93) is a prominent figüre his historiography and genealogy. Balâdhurî in his work named Ansab al-Ashraf, which is among the early sources; beginning with prophet Noah, he conveyed historical and genealogical information about prophet Muhammad and the important personalities of Islamic History after Him. The work is an important source because it sheds light on the first period events in which Ali ibn Ebi Talib and his son were centered with the narrations it conveys. In this study, the events of Ali ibn Ebi Talib and his son in the work of Balâdhurî named Ansab al-Ashraf were analyzed. In the beginning, information was given about the life and works of Balâdhurî. In the first part, the events of the first period before Ali's caliphate, and in the second part, the events of the first period after Ali's caliphate were examined from the perspective of the History of Islamic Sects.