ST yükselmesiz miyokard enfarktüsü hastalarında P2Y12 inhibitörü öntedavisinin kısa ve uzun dönem majör advers kardiyovasküler olaylar ile ilişkisi
Association of P2Y12 inhibitor pretreatment with short and long term major adverse cardiovascular events in non-ST elevation myocardial infarction patients
  1. Tez No: 847808
  2. Yazar: KIVANÇ KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ NAZMİ ÇALIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: ST yükselmesiz miyokard enfarktüsü, P2Y12 inhibitörü öntedavisi, Non-ST elevation myocardial infarction, P2Y12 inhibitor pretreatment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Koroner kalp hastalığı hem dünyada hem de ülkemizde birinci sırada yer alan mortalite sebebidir. Koroner kalp hastalığı temel olarak trombojenik bir süreçtir ve tanı sonrası hem kısa hem de uzun dönem antitrombositer tedavinin temelini oral P2Y12 inhibitörleri oluşturmaktadır. Trombojenik aktivitenin azaltılması ve iskemik riskin düşürülmesi, NSTEMI tanısı alan hastalarda rutin P2Y12 inhibitörü öntedavisinin dayandığı temel görüş olsa da, bu hastalarda rutin P2Y12 inhibitörü öntedavisinin artmış kanama riski ile ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar neticesinde tedavi zamanlaması tartışmalı hale gelmiştir. Avrupa Kardiyoloji Derneği kılavuzlarında artık rutin öntedavi önerilmese de, tüm tedavi modalitelerini bir araya getiren randomize kontrollü çalışmalardaki yetersizlikler vurgulanmıştır. Çalışmamız, P2Y12 inhibitörü ile önyükleme stratejisinin kısa ve uzun dönem iskemik ve kanama olayları ile ilişkisinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli, prospektif ve gözlemsel olarak tasarlandı. Ocak 2021 ile Ocak 2023 tarihleri arasında acil servise başvuran ve 2020-2023 Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti kılavuzlarına uygun olarak NSTEMI tanısı alan, 18-85 yaş arasında 2.602 hasta çalışmaya dahil edildi. 2.189 hastaya P2Y12 inhibitörü öntedavisi uygulanırken, 413 hastaya uygulanmadı. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik bilgileri, kardiyovasküler hastalık risk faktörleri, başvuru anına ait EKG ve ekokardiyografi bulguları ile laboratuvar parametreleri, kateter salonuna alınma süreleri, girişimsel prosedür detayları, düzenlenen antitrombositer ve antikoagülan tedavinin tipi ve uygulanma zamanı kaydedildi. Çalışmaya dahil edilen hasta popülasyonu P2Y12 inhibitörü yükleme dozunun verilme zamanına göre önyükleme (pretreatment/öntedavi) ve önyükleme yapılmayan grup olarak ikiye ayrıldı. Önyükleme yapılmayan gruba kateter salonunda yükleme yapılırken P2Y12 inhibitörü seçimi çalışma planı gereği operatöre bırakıldı. Prosedür sonrası hastane içi ve uzun dönem takip verileri hastane içi kayıt sisteminden ve ulusal kayıt sisteminden (e-Nabız) elde edildi. Bulgular: Rutin önyükleme yapılan grupta çalışmanın birincil birleşik sonlanım noktası olan MACE veya kanama olaylarına hastane içi takiplerde daha sık rastlanmış ve söz konusu fark BARC minör ve majör kanamalardaki anlamlı artıştan kaynaklanmıştır. Aynı zamanda, rutin P2Y12 inhibitörü önyükleme stratejisi birincil birleşik sonlanım noktasının hastane içi bağımsız prediktörü olarak bulunmuştur. Sonuç: NSTEMI hastalarında P2Y12 inhibitörü önyükleme stratejisinin iskemik ve kanama sonlanım noktaları üzerine etkilerini araştıran çalışmamızın sonuçları, önyükleme stratejisinin hastane içi ve uzun dönem takiplerde MACE oranlarında iyileşmeye neden olmadığı gibi, kanama olaylarında artışa neden olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Coronary heart disease is the leading cause of mortality both in Türkiye and the World. Since coronary heart disease is a thrombogenic process, oral P2Y12 inhibitors form the basis of both short and long-term antiplatelet therapy after initial diagnosis. Although reducing thrombogenic activity and reducing ischemic risk is the main basis for routine P2Y12 inhibitor pretreatment in patients diagnosed with NSTEMI, the timing of treatment has become controversial as a result of studies showing that routine P2Y12 inhibitor pretreatment in these patients is associated with an increased risk of bleeding. Even though routine pretreatment is no longer recommended in the European Society of Cardiology guidelines, the inadequacies in randomized controlled trials combining all treatment modalities have been noted. Our study aims to determine the relationship between P2Y12 inhibitor preload strategy and short and long-term ischemic and bleeding events. Material and Method: The study was designed as single-center, prospective and observational study. 2,602 patients aged 18-85, who were admitted to the emergency department between January 2021 and January 2023 and were diagnosed with NSTEMI in accordance with the 2020-2023 European Society of Cardiology guidelines, were included in the study. 2,189 patients were administered with P2Y12 inhibitor pretreatment while 413 patients were not. Demographic information of the patients included in the study, cardiovascular disease risk factors, ECG and echocardiography findings and laboratory parameters at the time of admission, time to cath lab after admission, interventional procedure details, type of antiplatelet and anticoagulant treatment and application time were recorded. The patient population included in the study was divided into two as pretreatment and no-pretreatment groups according to the time of administration of the P2Y12 inhibitor loading dose. In the no-pretreatment group, the choice of P2Y12 inhibitor was left to the operator in cath lab in accordance with the study plan. Post-procedure in-hospital and long-term follow-up data were obtained from the hospital registry system and the national registry system (e-Nabız). Results: In the pretreatment group, the primary composite endpoint of our study (MACE or bleeding events) were more common during in-hospital follow-up and this difference was due to a significant increase in BARC minor and major bleeding. Also, routine P2Y12 inhibitor pretreatment strategy was found to be an independent in-hospital predictor of the primary composite endpoint. Conclusion: The results of our study investigating the effects of the P2Y12 inhibitor pretreatment strategy on ischemic and bleeding endpoints in NSTEMI patients showed that the pretreatment strategy did not lead to an improvement in MACE rates in hospital and long-term follow-up but caused an increase in bleeding events.