Obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış kadın ve erkeklerin ilişki doyumu ve cinsel doyum açısından karşılaştırılması
Relationship satisfaction and sexual satisfaction of men and women diagnosed with obsessive-compulsive disordercomparison in terms
  1. Tez No: 847828
  2. Yazar: HEPSEN NUR GÜRBEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: obsesif kompulsif bozukluk, ilişki doyumu, cinsel doyum, obsessive compulsive disorder, relationship satisfaction, sexual satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış kadın ve erkeklerin ilişki doyumu ve cinsel doyum açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini T.C. Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi ve NPİstanbul Beyin Hastanesi'ne başvuran 18 yaş üstü, obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış 69 katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcıların 34'ü kadın ve 35'i erkek katılımcıdır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Çok Boyutlu İlişki Doyum Ölçeği, Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Veri Formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış kadın ve erkeklerin ilişki doyumu ve cinsel doyum düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Çok Boyutlu İlişki Doyumu Ölçeği ve Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği alt boyutlarının cinsiyete göre analizi sonucunda obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış kadın ve erkeklerin kullanılan ölçeklerin alt boyutları ve cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Bu veriler ışığında obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış kadın ve erkeklerin ilişki doyumu ve cinsel doyum açısından bir farklılıkları olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Literatürde obsesif kompulsif bozukluğun ilişki doyumu ve cinsel doyum üzerinde etkilerini araştıran araştırmaların sınırlı sayıda olması sebebiyle bu araştırmanın, obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış kadın ve erkeklerin ilişki doyumu ve cinsel doyumu ile ilgili gelecek çalışmalara ve uygulamalara katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare men and women diagnosed with obsessive compulsive disorder in terms of relationship satisfaction and sexual satisfaction The sample of the study consists of 69 participants over the age of 18, diagnosed with obsessive compulsive disorder, who applied to Üsküdar University NP Feneryolu Medical Center and NPİstanbul Brain Hospital. 34 of the participants are female and 35 are male participants. As a data collection tool in the research; Sociodemographic Data Form prepared by the researcher were used and Multidimensional Relationship Satisfaction Scale, Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale. SPSS 25.0 package program was used for the analysis of the obtained data. As a result of the analysis, no statistically significant difference was found between the relationship satisfaction and sexual satisfaction levels of men and women diagnosed with obsessive compulsive disorder. As a result of the analysis of the Multidimensional Relationship Satisfaction Scale and Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale sub-dimensions by gender, no statistically significant difference was found between the sub-dimensions of the scales used in men and women diagnosed with obsessive compulsive disorder. In the light of these data, it was concluded that men and women diagnosed with obsessive compulsive disorder did not differ in terms of relationship satisfaction and sexual satisfaction. Due to the limited number of studies investigating the effects of obsessive compulsive disorder on relationship satisfaction and sexual satisfaction in the literature, it is thought that this study may contribute to future studies and practices regarding relationship satisfaction and sexual satisfaction of men and women diagnosed with obsessive compulsive disorder.