İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama ile matematik dersi akademik başarısının incelenmesi
Investigation of the reading comprehension and academic achievements in mathematics of fourth grade primary school students
  1. Tez No: 847845
  2. Yazar: ABDULLAH KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZEKİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuduğunu anlama, Matematik başarısı, İlkokul dördüncü sınıf, Sonuç değerlendirme, Reading comprehension, Mathematics achievement, Primary school fourth grade, Result evaluation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama ile matematik dersi akademik başarısının; cinsiyete, ailenin aylık ortalama gelir durumuna, anne eğitim durumuna, baba eğitim durumuna, annenin mesleğine, babanın mesleğine, öğrencinin kitap okuma sayısına göre anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. 2021- 2022 eğitim öğretim yılında Gaziantep ili Şehitkamil ve Şahinbey İlçesinde seçkisiz örneklem yöntemiyle devlet okullarında öğrenim gören 450 öğrenci ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada betimsel ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri Batmaz (2017) tarafından geliştirilen“Okuduğunu Anlama Başarı Testi”, Balcı(2019) tarafından geliştirilen“Matematik Dersi Başarı Testi”ve araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 26.0 paket programı kullanılmıştır. Öğrencilerin okuduğunu anlama ve matematik dersi başarı puanı arasında; cinsiyet değişkenine göre bağımsız gruplar t testi uygulanmıştır. Ailenin aylık ortalama ekonomik gelir düzeyi, anne ve baba eğitim durumu, anne ve baba mesleki durumu, öğrencinin yıl boyunca okuduğu kitap sayısına ilişkin elde edilen veriler dağılımın homojen olduğu için tek yönlü varyans analizine (ANOVA) göre farkın hangi boyutlar arasında olduğunu belirlemek üzere Tukey HSD testi, okuduğunu anlama testi başarı puanının yıl boyunca kitap okuma sayılarına ve anne eğitim durumuna göre dağılımın homojen olmadığı için farkın hangi boyutlar arasında olduğunu belirlemek üzere Tamhane testi uygulanmıştır. Öğrencilerin okuduğunu anlama becerisi ve matematik başarısı arasındaki ilişkiyi tespit etmek için Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı hesaplanmıştır. Analiz sonucunda cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık bulunmamaktadır. Ailenin aylık ortalama geliri, öğrencinin kitap okuma sayısı, anne- baba eğitim seviyesi yükseldikçe öğrencilerin matematik ve okuduğunu anlama testinden elde ettikleri başarı puanı da yükselmiştir.“Okuduğunu Anlama”ile "Matematik Başarı Testi‟ puan ortalamaları arasında olumlu yönde ve yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between fourth grade primary school students' reading comprehension and academic achievement in mathematics; It was tried to determine whether there were significant differences according to gender, average monthly income of the family, mother's education level, father's education level, mother's profession, father's profession, and the number of books read by the student. In the 2021-2022 academic year, the research was conducted with 450 students studying in public schools in Şehitkamil and Şahinbey districts of Gaziantep province, using a random sampling method. Descriptive and relational scanning model was used in the research. Research data were collected with the“Reading Comprehension Achievement Test”developed by Batmaz (2017), the“Mathematics Lesson Achievement Test”developed by Balcı (2019) and the personal information form developed by the researcher. SPSS 26.0 package program was used to analyze the data obtained. Between students' reading comprehension and mathematics achievement scores; Independent groups t test was applied according to the gender variable. The data obtained regarding the family's average monthly economic income level, mother and father's educational status, mother and father's occupational status, and the number of books read by the student throughout the year were used according to one-way analysis of variance (ANOVA) to determine which dimensions the difference is between. Test, Tamhane test was applied to determine the dimensions of the difference since the distribution of reading comprehension test achievement score according to the number of book readings throughout the year and the mother's education level was not homogeneous. Pearson Product Moment Correlation Coefficient was calculated to determine the relationship between students' reading comprehension skills and mathematics achievement. As a result of the analysis, there is no significant difference according to the gender variable. As the average monthly income of the family, the number of times the student read books, and the education level of the parents increased, the success scores of the students in mathematics and reading comprehension tests also increased. It has been determined that there is a positive and highly significant relationship between“Reading Comprehension”and“Mathematics Achievement Test”score averages.