Dijital öyküleme yoluyla sorumluluk ve özgürlük temelli medya okuryazarlığı becerisine yönelik farkındalık kazandırma
Raising awareness of the values of responsibility and freedom by using media literacy skills and digital storytelling
- Tez No: 847875
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA MİNDİVANLI AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sorumluluk, özgürlük, Medya okuryazarlığı
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Medya okuryazarlığı becerisinin kazandırılması sürecinde sorumluluk ve özgürlük değerlerine vurgu yapılan bir öğretim yapmaktır. Bu öğretim de dijital öykü yazma ve canlandırma ile gerçekleştirilecektir. Dijital öykü kullanmanın sebebi öğrencilere medya kavramını kazandırırken 21. Yy becerilerini kullanmak ve derste çoklu öğrenme ortamı sağlamaktır. Medya okuryazarlığı becerisi ile 21. Yy becerilerini eş zamanlı olarak kullanmanın öğrenmeye olumlu etki edeceği düşünülmüştür. Yöntem: Bu araştırmada yöntem olarak nitel ve nicel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma araştırma yöntemlerinden gömülü desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum ilinde bulunan bir devlet okulunun 7. Sınıf ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Öğrencilerin hepsi tek bir şubede olmakla birlikte şubede 30 öğrenci bulunmaktadır. Veri toplama araçları olarak hem nitel hem nicel veri toplama araçları bir arada kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda katılımcılara sorumluluk ve özgürlük temelli medya okuryazarlığı anketi uygulanmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise katılımcılara yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel analiz, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, öğrencilere uygulanan anketler incelendiğinde ön anket ve son anket arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Aynı şekilde görüşmeler sonucunda da anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Ayrıca uygulama sonunda öğrencilerin verdiği cevapların benzer ve daha nitelikli cevaplar olması medya okuryazarlığı becerisi ile özgürlük ve sorumluluk değerlerinin kazandırılması açısından pozitif ve anlamlı yönde ilişkileri olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuçlar: Araştırma sonucunda, sorumluluk ve özgürlük temelli medya okuryazarlığı becerisinin dijital öykü yazma ve canlandırma etkinlikleriyle kazandırılması yönünde öğrencilerin becerilerinin geliştiği ve görüşlerinin olumlu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to make a teaching that emphasizes the values of responsibility and freedom in the process of gaining media literacy skills. This teaching will be carried out with digital story writing and animation. The reason for using digital stories is to introduce the concept of media to students, to use 21st century skills and to provide a multi-learning environment in the lesson. It is thought that using media literacy skills and 21st century skills simultaneously will have a positive effect on learning. Method: Embedded design, one of the mixed research methods in which qualitative and quantitative methods are used together, was used as a method in this research. The study group of the research consists of 7th grade secondary school students of a public school in Erzurum. Although all of the students are in a single branch, there are 30 students in the branch. Both qualitative and quantitative data collection tools were used together as data collection tools. In the quantitative aspect of the research, a media literacy questionnaire based on responsibility and freedom was applied to the participants. In the qualitative aspect of the research, a semi-structured interview form was applied to the participants. Descriptive analysis was used in the analysis of quantitative data, and content analysis was used in the analysis of qualitative data. Findings: According to the findings obtained as a result of the research, when the questionnaires applied to the students were examined, it was determined that there was a significant difference between the pre-questionnaire and the final questionnaire. Likewise, a significant difference emerged as a result of the interviews. In addition, at the end of the application, it was concluded that the answers given by the students were similar and more qualified, and there was a positive and significant relationship in terms of gaining the media literacy skills and the values of freedom and responsibility. Conclusions: As a result of the research, it was determined that the students' skills were improved and their opinions were positive in terms of gaining responsibility and freedom-based media literacy skills with digital story writing and animation activities.