Ortaokul öğrencilerinin akademik öz denetimleri, okul aidiyetleri ve akademik motivasyonları arasındaki ilişki
The relationship between secondary school students' academic self-controls, sense of school belonging, and academic motivations
  1. Tez No: 847878
  2. Yazar: ÖZGE YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TAŞGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik öz denetim, akademik motivasyon, okul aidiyeti, ortaokul öğrencileri, academic self-control, academic motivation, school belonging, secondary school students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin akademik öz denetimleri, okul aidiyetleri ve akademik motivasyonlarının arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Erzurum'da öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Ortaokul Öğrencileri İçin Akademik Motivasyon”,“Ortaokul Öğrencileri İçin Akademik Öz Denetim”ve“Ortaokul Öğrencileri İçin Okula Aidiyet”ölçekleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerden, Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis testi ve iki sürekli değişken arasındaki ilişkinin incelenmesinde ise korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Ortaokul öğrencilerinin akademik motivasyon puanları, motivasyonsuzluk puanlarına göre daha yüksektir. Öğrenciler, derste işlenen konuyu anlamak için azim göstermekte ve başarısız olduklarında bunu telafi etmek için çaba sarf etmektedirler. Başarısızlık, derse karşı ilgisizliğe neden olmamaktadır. Okul aidiyet duygusu yüksek olan öğrenciler, arkadaşları ve öğretmenleri ile güçlü bir bağ kurarken, okul aidiyet duygusu düşük olan öğrenciler bu bağı kuramamaktadır. Sonuçlar: Ortaokul öğrencilerinin akademik motivasyonları incelendiğinde kız öğrencilerin erkek öğrencilere daha yüksek motivasyona sahip oldukları, sınıf seviyesi ilerledikçe akademik motivasyonun azaldığı bununla birlikte okul konumunun akademik motivasyonu etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Akademik öz denetim ve okul aidiyetinin de cinsiyet, sınıf seviyesi, okul konumu gibi faktörlerden etkilenmediği sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyet, sınıf seviyesi gibi demografik faktörlerden bağımsız olarak akademik motivasyon, akademik öz denetim ve okul aidiyeti arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study was to investigate the correlation between academic self-control, school belonging, and academic motivation among secondary school students, considering various variables. Method: The research employed a relational survey model, a quantitative research method. The study's sample comprised secondary school students from Erzurum. Data collection tools included the“Academic Motivation for Secondary School Students”,“Academic Self-Control for Secondary School Students”and“School Belonging for Secondary School Students”scales. Descriptive statistics, Mann Whitney U Test, and Kruskal Wallis test were utilized for data analysis, with correlation analysis employed to explore relationships between continuous variables. Findings: Secondary school students exhibited higher academic motivation scores compared to amotivation scores. Students demonstrated perseverance in comprehending course content and exerted effort to overcome failures without succumbing to apathy. High levels of school belonging were associated with strong bonds with friends and teachers, while low levels of school belonging were linked to weaker connections. Conclusions: Analysis of secondary school students' academic motivation revealed that females had higher motivation than males, motivation decreased with higher grade levels, and school location did not impact academic motivation. Additionally, academic self-control and school belonging remained unaffected by variables such as gender, grade level, and school location. The study concluded a positive relationship between academic motivation, academic self-control, and school belonging irrespective of demographic factors like gender and grade level.