Klasik gitar çalış tekniğine metodolojik kapsamda yeni bir yaklaşım
A new methodological approach to classical guitar playing technique
- Tez No: 847924
- Danışmanlar: PROF. BEGÜM ÇELEBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klasik Gitar, Çalış Tekniği, Müzisyen Distonisi, Fokal Distoni, Motor Öğrenme, Classical Guitar, Practice Technique, Musician's Dystonia, Focal Dystonia, Motor Learning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Gitar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada 19. yüzyılda lutiye Antonio de Torres Jurado'nun geleneksel gitar modelini geliştirmesinden günümüz modern gitarının oluşumuna değin geçen süreç kapsamında klasik gitar literatürünün temelini oluşturan, önemli metotlar incelenmektedir ve gitar icracısının müziği aktarımında yaşadığı kısıtlayıcı ya da engelleyici teknik unsurları ortadan kaldırmak ereğiyle müzisyen fokal distonisinin terapisinde önemli bir yere sahip olan pedagojik yeniden öğrenme yöntemi kullanılmaktadır. Bu yönteme dayalı olarak, somatosensoriyel sistemin uyarılması, motor kontrol ile motor öğrenimin geliştirilmesi vasıtasıyla beyin plasitisesini artırmaya yönelik olarak klasik gitarın modern çalış tekniğine yeni ve nörolojik bir yaklaşımda bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, important methods that form the basis of classical guitar literature are examined within the scope of the process from the development of the traditional guitar model of luthier Antonio de Torres Jurado in the 19th century to the formation of today's modern guitar. The pedagogical relearning method, which holds an important place in the therapy of dystonia, is used, aiming to eliminate the restrictive or obstructive technical elements experienced by the guitar player during the transmission of music. Based on this method, a new and neurological approach is made to the modern playing technique of the classical guitar to increase brain plasticity by stimulating the somatosensory system, improving motor control and motor learning.