COVID-19 sürecinde eğitimde fırsat eşitliği bağlamında ailelerin gelir ve eğitim düzeylerinin değerlendirilmesi: İstanbul'da nitel bir araştırma
Evaluation of families' income and education levels in the context of equal opportunities in education during COVID-19: A qualitative research in Istanbul
- Tez No: 847923
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK IŞIL ALPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, fırsat eşitliği, ebeveyn, gelir, eğitim
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Her bireyin hayata eşit koşullarda başlayabilmesi ve kendisi için iyi bir gelecek inşa edebilmesi noktasında eğitimde fırsat eşitliği önemli bir konudur. Covid-19 dönemi ile birlikte eğitimde fırsat eşitliğinin önemi daha da artmış ve dezavantajlı olarak nitelendirilen bireylerin içinde bulunduğu koşulların daha da zorlaştığı görülmüştür. Bu durumdan eğitim görmekte olan çocuk ve gençler de etkilenmiştir. Covid-19 döneminin getirdiği yeni eşitsizlikler alana dair yapılacak çalışmanın değerini artırmıştır. Bu çalışma kapsamında eğitim, eşitlik, fırsat eşitliği gibi kavramlar analiz edilmiş, Covid-19 öncesinde ve Covid-19 sürecinde seçilmiş ülkelerin eğitim anlayışları, eğitimdeki süreç ve yöntemleri ile birlikte incelenmiştir. Pandemi süreci ile birlikte öğrencilerin, fırsat eşitliğinin en azından mekânsal olarak sağlandığı okul binalarından çıkıp evde uzaktan eğitim almaya başlaması eğitimde fırsat eşitliği kavramının boyut değiştirmesine; ailelerin sahip olduğu gelir ve eğitim düzeyinin çocukların eğitimi üzerinde daha fazla etkin olmasına yol açmıştır. Tez kapsamında ebeveynlerle gerçekleştirilen nitel araştırma neticesinde ebeveynlerin sahip olduğu gelir ve eğitim düzeyinin çocuğun Covid-19 döneminde eğitime erişiminde ve aldığı eğitimin kalitesinde önemli bir etken olduğu tespit edilmiştir. Çalışma genelleme niteliği taşımamakla birlikte bu dönem içinde farklı gelir ve eğitim düzeyine sahip ailelerin deneyimlerini yansıtma amacını ortaya koymaktadır. Bu anlamda farklı sosyo-ekonomik düzeydeki ailelerin çocuklarına eğitim desteği sunma şekillerinin farklı olduğu eğitimin niteliği ve eğitim imkânının ailenin sahip olduğu maddi koşullar ve beşeri birikimle önemli ölçüde paralellik gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Equality of opportunity in education is an important issue so that every individual can start life under equal conditions and build a good future for themselves. With the Covid-19 period, the importance of equal opportunity in education has increased even more and the conditions of individuals who are considered disadvantaged have become even more difficult. Children and young people who are receiving education have also been affected by this situation. The new inequalities brought by the Covid-19 period have increased the value of the study in the field. Within the scope of this study, concepts such as education, equality, and equal opportunity were analyzed, and the educational approaches of selected countries before and during Covid-19 were examined together with the processes and methods in education. With the pandemic process, students leaving school buildings where equality of opportunity is provided at least spatially and starting to receive distance education at home caused the concept of equality of opportunity in education to change dimension. This situation has caused families' income and education level to have a greater impact on children's education. As a result of the qualitative research conducted with parents within the scope of the thesis, it was determined that the income and education level of the parents are an important factor in the child's access to education and the quality of the education he they receive during the Covid-19 period. Although the study does not have a generalization nature, it aims to reflect the experiences of families with different income and education levels during this period. In this sense, it has been determined that the ways in which families at different socio-economic levels provide educational support to their children are different, and that the quality of education and educational opportunities are significantly parallel to the material conditions and human capital of the family.