Pes planus rehabilitasyonunda Wii bazlı oyun egzersiz terapi uygulamalarının fonksiyonel parametrelere etkisi
The effect of Wii-based game exercise therapy applications on functional parameters in pes planus rehabilitation
- Tez No: 847950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM TARAKCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Exergame, Pes Planus, Rehabilitasyon, Serious Game, Video Bazlı Oyun Terapisi, Exergame, Pes Planus, Rehabilitation, Serious Game, Video Based Game Therapy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Pes planus ayakta sık görülen deformitelerin başında gelmektedir. Pes planus rehabilitasyonunda farklı yöntemler bulunmaktadır. Video bazlı oyun egzersiz terapi uygulamalarının rehabilitasyonun farklı alanlarında kullanımı artmaktadır. Çalışmamızın amacı; pes planus rehabilitasyonunda iki farklı video bazlı oyun egzersiz terapisi ve yapılandırılmış egzersiz uygulamalarının etkinliğinin araştırılmasıdır. Çalışmaya 18-25 yaş arası esnek pes planus tanısı almış 45 olgu dahil edildi. Olgular yapılandırılmış egzersiz, exergame ve serious game egzersiz grubu olmak üzere üç gruba randomize edildi. Tedavi öncesi ve sonrası medial longitudinal ark yüksekliği için naviküler düşme testi, plantar basınç analizi için pedobarografik analiz sistemi, femoral anteversiyon için craig testi, denge ölçümü için Becure Balance Sistem, alt ekstremite kas kuvveti ölçümü için myometre cihazı ile değerlendirmeler yapıldı. 6 hafta boyunca haftada 3 kez olacak şekilde tüm gruplara uygulamalar yapıldı. İstatistik analizler için SPSS 21.0 paket programı kullanıldı. Yapılan analizlerde her üç grubun da tedavi öncesine kıyasla naviküler düşme, denge, kas kuvveti ve bazı pedobarografik analiz parametrelerinde anlamlı iyileşme olduğu bulundu (p0,05). Çalışmamızdan elde ettiğimiz bulgular, Wii bazlı serious game ve Wii bazlı exergame oyunlarının yapılandırılmış egzersizlere naviküler düşme yönünden benzer; kas kuvveti, denge, subtalar açı ve bazı pedobarografik parametreler üzerindeki etki yönünden üstün olduğunu gösterdi. Wii bazlı oyun egzersiz uygulamalarının pes planus rehabilitasyonunda kullanılabileceğini çalışmamız göstermiş oldu. Serious game uygulamaları ile ilgili bu alanda yapılacak daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Pes planus is one of the most common deformities in the foot. There are different methods in pes planus rehabilitation. The use of video-based game exercise therapy applications is increasing in different areas of rehabilitation. The aim of our study is to investigate the effectiveness of two different video-based game exercise therapies and structured exercise applications in pes planus rehabilitation. 45 cases diagnosed with flexible pes planus between the ages of 18-25 were included in the study. The cases were randomized into three groups: structured exercise, exergame and serious game exercise groups. Before and after the treatment, evaluations were made with the navicular drop test for medial longitudinal arch height, the pedobarographic analysis system for plantar pressure analysis, the Craig test for femoral anteversion, the Becure Balance System for balance measurement, and the myometer device for lower extremity muscle strength measurement. Applications were made to all groups 3 times a week for 6 weeks. SPSS 21.0 package program was used for statistical analysis. In the analysis, it was found that there was a significant improvement in navicular drop, balance, muscle strength and some pedobarographic analysis parameters in all three groups compared to the pre-treatment (p0.05). The findings of our study show that Wii-based serious game and Wii-based exergame games are similar to structured exercises in terms of navicular drop; It showed that it is superior in terms of its effect on muscle strength, balance, subtalar angle and some pedobarographic parameters. Our study showed that Wii-based game exercise applications can be used in pes planus rehabilitation. It is thought that more studies are needed in this field regarding serious game applications.