Türkiye'de geçiçi koruma altındaki Suriyelilerin sorunlarla başa çıkmada dini yorum biçiminin rolü (İstanbul Sancaktepe-Fatih örneği)
The role of religious interpretation in talking to problems of Syrians under temporary protection in Turkey (Istanbul Sancaktepe and Fatih example)
  1. Tez No: 847965
  2. Yazar: ÖMER AYNUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Başa çıkma, Dini başa çıkma, İslam, Mezhep, Sığınmacı, Suriye, Sancaktepe, Fatih, Coping, Religious coping, Islam, Sect, Refugee, Syria, Sancaktepe, Fatih
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İnsanlık tarihi ile var olmaya başlayan din, zamanla kaçınılmaz olarak beşerî alanda temellendirilme ihtiyacı duymuştur. Böylelikle yorum biçimleri veya mezhep anlayışları çerçevesinde bazı farklı uygulamaları ortaya çıkmıştır. Tarihin akışı içinde savaş, istila, iç karışıklar, rejim değişiklikleri vb. olumsuz durumlar insanların bireysel veya topluluklar halinde anavatanlarından ayrılmak suretiyle göç etmelerine neden olmuştur. Söz konusu olumsuzluklar bireyin bir anda kendini mülteci veya sığınmacı olarak başka ülkelerde bulmalarına neden olmuştur. Mültecilerin gerek savaş gerekse göç esnasında birçok sorunla karşılaştıkları bir realitedir. Bireyler söz konusu sorunları ya bizzat kendileri yaşamakta ya da yakın akrabalarının yaşadıklarına şahit olmaktadırlar. Toplumsal, ekonomik ve siyasal değişimler başta olmak üzere birçok haksız uygulama kendi vatanında yaşanamayacak derecede sorunlar üretmektedir. Bu yüzden sorunlarla başa çıkma önemli bir konudur. Bu çerçevede tezimizin konusu, sığınmacı durumuna düşen Suriyeli mültecilerin savaş başta olmak üzere yaşadıkları tüm olumsuzluklarla başa çıkmada benimsedikleri din yorum biçiminin rolü olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyeli sığınmacıların yaşadıkları veya şahit oldukları sorunlar tespit edilerek bunlarla başa çıkma konusunda benimsedikleri din yorum biçimlerinin rolünün ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Religion, which began to exist with the history of humanity, inevitably felt the need to be based in the human field over time. Thus, some different practices have emerged within the framework of interpretation styles or sectarian understandings. In the course of history, war, invasion, civil unrest, regime changes, etc. Negative situations have caused people to migrate individually or in groups, leaving their homeland. These negativities have caused individuals to suddenly find themselves in other countries as refugees or asylum seekers. It is a reality that refugees face many problems both during war and migration. Individuals either experience these problems themselves or witness their close relatives experiencing them. Many unfair practices, especially social, economic and political changes, create problems that cannot be experienced in their own country. That's why coping with problems is an important issue. In this context, the subject of our thesis has been determined as the role of the religious interpretation adopted by Syrian refugees, who became refugees, in coping with all the negativities they experienced, especially the war. In this study, it is aimed to identify the problems experienced or witnessed by Syrian refugees under temporary protection in Turkey and to reveal the role of the religious interpretations they adopt in coping with them.