Benjamın Brıtten'ın Op. 70 'Nocturnal After John Dowland' adlı eserinin 20. yüzyıl gitar müziğindeki yeri ve müzikal analizi
Benjamin Britten's Op. 70 'Nocturnal After John Dowland': Significance in 20th century guitar music and musical analysis
- Tez No: 847977
- Danışmanlar: PROF. EVRİM DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Gitar Müziği, Benjamin Britten, Müzikal Analiz, Nocturnal, Contemporary Guitar Music, Benjamin Britten, Musical Analysis, Nocturnal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Gitar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı Benjamin Britten'ın Op. 70“Nocturnal After John Dowland”adlı eserinin 20. yüzyıl gitar müziğindeki yeri ve önemini araştırmak, eserin form ve diğer müzikal analizlerini yaparak eser hakkında akademik bir kaynak oluşturmaktır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz ve doküman analizlerinin kullanıldığı bu çalışmada ilk olarak eserin bestecisi olan Benjamin Britten'ın hayatı ve özellikle gitar eserleri olmak üzere diğer eserleri araştırılmış, elde edilen veriler derlenerek ilk bölümde yer verilmiştir. Ardından eserin 20. yüzyıl gitar müziğindeki yeri ve önemini belirlemek üzere bu dönem gitar müziği ve bestecileri araştırılmıştır. Son olarak ise eserin notası doküman olarak ele alınıp, eserin besteleniş süreci ve bestecinin etkilendiği unsurlar incelendikten sonra eserin form ve tempo, dinamik, müzikal ifade ve stil ile temel armonik özellikleri analiz edilmiş ve icracılar için önerilerde bulunulmuştur. Sonuç olarak eserin 20. yüzyıl gitar müziğinde önem arz ettiği, eserin bir varyasyon olduğu, besteciye özgün 20. yüzyıl form ve armonik özellikler barındırdığı, politonal ve poliritmik öğelerin sıklıkla yer aldığı, motifsel bütünlük içerdiği ve bölümler arasında stil, tempo ve nüans açısından kontrastlar bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the place and importance of Benjamin Britten's Op. 70“Nocturnal After John Dowland”in 20th century guitar music, and to create an academic resource about the work by analyzing its form and other musical analysis. For this purpose, in this study, in which descriptive analysis and document analysis from qualitative research methods are used, first of all, the life of Benjamin Britten, the composer of the work, and his other works, especially guitar works, were investigated, and the data obtained were compiled and included in the first section. Then, guitar music and composers of this period were researched to determine the place and importance of the piece in 20th century guitar music. Finally, after the notation of the piece was handled as a document, the composition process of the piece and the elements that influenced the composer were examined, and the form and tempo, dynamic, musical expression and style, and basic harmonic features of the piece were analyzed, and suggestions were made for the performers. As a result, the work is essential in 20th century guitar music, the piece is a variation, it has 20th century form and harmonic features unique to the composer, polytonal and polyrhythmic elements are frequently included, it contains motif integrity, and there are contrasts between the sections in terms of style, tempo, and nuance.