Benjamın Britten'ın Kötülüğün Döngüsü operası üzerine bir inceleme
A research on Benjamin Britten's opera 'The Turn of the Screw'
- Tez No: 465660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM ÜNAL
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Benjamin Britten, Kötülüğün Döngüsü, 20.yüzyıl müziği, opera, Benjamin Britten, The Turn of The Screw, 20th century music, opera
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kaynak tarama modeli ile yapılan bu tez çalışmasının konusu Benjamin Britten'ın 'Kötülüğün Döngüsü' operasının detaylı incelenmesidir. Eser, müzik, edebiyat ve dramaturji açılarından detaylı bir biçimde incelenmektedir. İlk bölümde, Benjamin Britten'ın hayatı ve eserleri incelenmiş, ikinci bölümde, 20.yüzyıl müziği, 12 ton tekniği ve Benjamin Britten'in opera tarihine katkıları anlatılmış, son bölümde ise Kötülüğün Döngüsü operasının edebiyat açısından incelemesi yapılmıştır. Alanyazın taraması sonucunda yazılan bu çalışmanın, Kötülüğün Döngüsü operası ile ilgili araştırma yapan kişiler için ışık tutacağı düşünülmektedir. Bu operanın yeniden sahneye konulması durumunda, rol alacak öğrenci veya sanatçılar, sahneye koyacak rejisörler için kaynak niteliği taşıdığı düşünülmektedir. Eserin yazıldığı dönem olan 20.yüzyıl, eserin bestecisi Benjamin Britten, eserin yazarı Henry James ve opera hakkında yazılmış yerli ve yabancı kitaplardan, partisyon ve nota örneklerinden ve ilgili makalelerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, which literature review model is used, Benjamin Britten's opera 'The Turn of The Screw' is researched in terms of music, literature and dramaturgy. In the first chapter, Benjamin Britten's life and his works are researched. In the second chapter, 20th century music, 12 tone technique and Benjamin Britten's contribution to the opera history is researched. In the last chapter, the novella is researched in terms of literature. This thesis, which literature review model is used is thought that, shall shed light to the way of the researchers about The Turn of The Screw. Moreover, this thesis thought to be a source to directors who are willing to put this opera on stage, to the singers who will take part in this opera and the students who study at the opera department at the conservatory. This thesis, is written by using sources such as books, articles, partituras about 20th century music, about the composer of the opera, Benjamin Britten and the writer of the novella, Henry James.