Türkiye'de bal endüstrisinde pazarlama stratejileri ve tüketici davranışı
Graduade school of natural and applied sciences department of agricultural economics
  1. Tez No: 84798
  2. Yazar: MEHMET PAYDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arıcılık, süzme bal, petek bal, bal tüketimi, perakendeci, bal pazarlaması, apiculture, liquid honey, comb honey, honey consumption, retailer, honey marketing
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE' DE BAL ENDÜSTRİSİNDE PAZARLAMA STRATEJİLERİ VE TÜKETİCİ DAVRANIŞI Mehmet PAYDAŞ Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Hasan GÜNGÖR 1999, Sayfa: 113 Araştırmada, Türkiye' de balın pazarlama sürecinde yer alan fonksiyonlar ve tüketicilerin bunlara karşı duyarlılığı incelenerek konu ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde durulmuştur. Firma düzeyindeki araştırmalar pazarın önemli bir bölümünü oluşturan (yaklaşık %60) bal firmalarının pazarlama yönetimleri ve stratejileri vak' a çalışmasıyla ortaya konulmuştur. Bu bölümde firmaların tarihçesi, misyonu, ürün yelpazesi ve ürün hattı, pazar payları, fiyat kararları, Ar-Ge faaliyetleri, dağıtım ve tutundurma gibi pazarlama yönetimi uygulamaları ortaya konulmuştur. Perakendeci bazındaki ampirik araştırmalar İstanbul' da faaliyet gösteren ve rastgele seçilen 27 mağazadan toplanan verilere dayanmaktadır. Bu mağazaların seçiminde perakendeci tanımlarına uyulmuştur. İncelenen konular arasında bal satışlarının toplam cirodaki oranı, marka tercihleri, marka sayısı, müşteri marka ve ambalaj tercihleri, iade oranları ve nedenleri, müşteri şikayetleri, ürün alma organizasyonları, firmalardan alınan stand kirası ve katılım payı ile ilgili anlaşmalar yer almaktadır. Tüketicilere yönelik araştırmalar ise, değişik sosyal sınıflardaki 150 tüketici ile yapılmıştır. Bal çeşitlerinin kullanım yaygınlığı, sosyal sınıflara göre tüketim miktarları, marka tercihleri; balların renk, koku, yöre, ambalaj, doğallık ve kristalleşme gibi özellikleri hakkındaki tüketici algıları ve tutumları ayrı ayrı incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise firma, perakendeci ve tüketici düzeyindeki araştırmaların bulguları değerlendirilerek mevcut sorunlar ve bunların aşılması için gereken önlemler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ph. D. Thesis Marketing Strategies for Honey Industry and Consumer Behaviour in Turkey Mehmet PAYDAŞ Trakya University Graduade School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Associate Professor Hasan GÜNGÖR 1999, 113 pages In this research, honey marketing process functions in the Turkey and consumer attitudes towards these functions and, problems and possible solution suggestions have examined. Firm based has research has involved major honey firms', by market share (approximately 60%), case studies explaining firms' marketing management and strategies. Firms' histories, missions, product assortments, market shares, price decisions, R&D activities, distribution and promotion activities have been analysed in this section of thesis. In the retailer based empirical research data were collected from 27 retailers, from the 6 retail format, which works in the Istanbul. Research topics are packaged honey sales average in the total sales, brand choice, brand width, customers' brand and package preferences, return ratio and reasons, customer claims, buying organisation, shelf and participation renting. In the consumer based research data were collected from four different social club members, 150 consumer, in Istanbul. It is examined that usage of honey assortments, quantity of honey consuming by social club, brand choices and determination of consumer attitudes by affected factors such as colour, odour, producing region, package, naturally and crystallisation. In the result section, research findings which gained from honey firms, retailers, consumers have evaluated then exiting problems and have discussed.