Yaşlıların yaşlılığa yönelik tutumlarının başarılı yaşlanma ve psikolojik sağlamlık bağlamında incelenmesi
The investigation of the attitudes of elderly towards aging in terms of successful aging and psychological resilience
- Tez No: 848002
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZEKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılığa yönelik tutum, Başarılı yaşlanma, Psikolojik sağlamlık, Attitudes towards aging, Successful aging, Psychological resilience
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, yaşlı bireylerin yaşlılığa yönelik tutumları ile başarılı yaşlanma ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın grubunu, ulaşılabilir örneklem ile ulaşılmış 65 yaş üstü 143 yaşlı birey oluşturmaktadır. Araştırmada veriler, Kişisel Bilgi Formu, Avrupa Yaşlanma Tutum Anketi, Başarılı Yaşlanma Ölçeği ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, bağımlı ve bağımsız değişkenlerin toplam ve alt boyut puanları arasındaki ilişkinin anlaşılması içi Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi ve bağımlı değişkenin demografik değişkenlerle olan ilişkisine yönelik bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre yaşlı bireylerin yaşlılığa yönelik tutumu ile başarılı yaşlanma ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaşlılığa yönelik tutumun alt boyutu psikososyal kayıp puanları ile başarılı yaşlanmanın alt boyutları sağlıklı yaşlanma ve sorunlarla mücadele etme ve psikolojik sağlamlık puanları arasında negatif yönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Yaşlılığa yönelik tutumun alt boyutu bedensel değişim puanları ile sağlıklı yaşlanma ve sorunlarla mücadele etme alt boyut puanları ve psikolojik sağlamlık puanları arasında pozitif yönlü ve anlamlı düzeyde bir ilişki belirlenmiştir. Yaşlılığa yönelik tutumun diğer bir alt boyutu olan psikososyal gelişim puanları ile sağlıklı yaşlanma ve sorunlarla mücadele etme alt boyut puanları ve psikolojik sağlamlık puanları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaşlı bireylerin yaşlılığa yönelik tutumları, sosyoekonomik durum, eğitim durumu ve sağlık durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Ancak, yaşlı bireylerin yaşlılığa yönelik tutumları, yaşlarına, bireylerin yaşadıkları yere, medeni durumlarına ve çalışma durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Araştırmanın bulguları, literatür doğrultusunda tartışılmış ve gelecek araştırmalar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the attitudes of elderly individuals towards aging and their levels of successful aging and psychological resilience. The study group consisted of 143 elderly individuals over the age of 65 who were reached by snowball sampling. The data were collected by using Personal Information Form, Attitudes of Aging Questionnaire, Successful Aging Scale and Brief Psychological Resilience Scale. In the analysis of the data, Pearson Product Moment Correlation Analysis was used to understand the relationship between the total and sub-dimension scores of the dependent and independent variables, and independent groups t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) method were used for the relationship of the dependent variable with demographic variables. According to the results of the analysis, a positive and significant relationship was found between elderly individuals' attitudes towards aging and their levels of successful aging and psychological resilience. A negative and significant relationship was found between the scores of psychosocial loss, the sub-dimension of attitude towards aging, and the scores of healthy aging and struggling with problems and psychological resilience, the sub-dimensions of successful aging. A positive and significant relationship was found between the scores of physical change, the sub-dimension of attitude towards aging, and the scores of healthy aging and struggling with problems and psychological resilience. A positive and significant relationship was found between psychosocial development scores, another sub-dimension of attitude towards aging, and healthy aging and coping with problems sub-dimension scores and psychological resilience scores. A significant difference was found between the attitudes of older individuals towards aging and socioeconomic status, educational status and health status among demographic variables. However, no significant difference was found between the attitudes of older individuals towards aging and demographic variables such as age, place of residence, marital status and employment status. The findings of the study were discussed in line with the literature and various suggestions were made for future research.