Farklı kalsiyum silikat içeren materyallerle tamir edilen yapay oluşturulmuş iç kök rezorpsiyonlu dişlerin kırılma dirençlerinin karşılaştırılması
Comparison of fracture resistance of teeth with simulated internal root resorption cavities repaired with different calcium silicate containing materials
- Tez No: 848011
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Endodonti, İç Kök Rezorpsiyonu, Kalsiyum Silikat Materyaller, Kırılma Direnci, Kırılma Tipi, Calcium Silicate Materials, Endodontics, Fracture Resistance, Fracture Pattern, Internal Root Resorption
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, dört farklı kalsiyum silikat içerikli materyalin, yapay iç kök rezorpsiyonu oluşturulan dişlerde kullanılması sonucu kırılmaya karşı gösterdikleri direncin karşılaştırılmasıdır. 72 adet çekilmiş üst insan 1. kesici dişi kullanılan çalışmada, dişlerin kuron ve kökleri kök boyu 14 mm kalacak şekilde ayrılmış ve örnekler rastgele 6 gruba ayrılmıştır (n=12). Pozitif kontrol grubundaki örneklerde rezorpsiyon kavitesi oluşturulmamıştır. Negatif kontrol grubunda ise rezorpsiyon kavitesi oluşturulmuş ancak doldurulmamıştır. Tüm gruplarda aynı kanal şekillendirme ve doldurma yöntemi uygulanmıştır. Kök kanalı son şekillendirmesi resiprokal hareket ile çalışan Reciproc R40 sistemi ile yapılmıştır. 10 numara rond frez ile kanal girişinden düz bir şekilde 6 mm ilerlenerek yapay iç kök rezorpsiyon alanları oluşturulmuştur. Kök kanalının apikal kısmı Reciproc R40 sistemine uyumlu güta-perka ve AH Plus kanal dolgu patı ile tek kon yöntemiyle doldurulmuştur. Kanal dolguları, rezorpsiyon alanının başlangıç bölgesinden olacak şekilde ısı ile uzaklaştırılmıştır. Yapay oluşturulan rezorpsiyon kaviteleri 4 farklı kalsiyum silikat siman ile doldurulmuştur. Bu materyaller ProRoot MTA, Biodentine, NeoMTA 2 ve BioMTA+'dır. 7 mm'si dışarıda kalacak şekilde akrilik bloklara gömülen tüm örneklere universal test cihazı kullanılarak 1 mm/dk hız ile kuvvet uygulanmış ve değerler Newton cinsinden kaydedilmiştir. Veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Gruplar arasındaki anlamlı farklılık negatif kontrol grubu ile Biodentine grubundan kaynaklanmaktadır. Biodentine grubu negatif kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek kırılma direnci göstermiştir. Diğer gruplarda elde edilen ortalama değerler arasında ise istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır. Tüm deney gruplarında kırılma tipi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır. Bu çalışmanın sınırları dahilinde kırılma direnci ve kırılma tipi gruplar arasında anlamlı farklılık göstermediğinden, iç kök rezorpsiyonuna sahip dişlerde rezorpsiyon alanında kullanılan bu kalsiyum silikat materyaller arasında anlamlı farklılık bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate the fracture resistance of four calcium silicate materials when used in teeth with simulated internal root resorption. 72 upper central incisors were decoronated to obtain a standard root length of 14 mm. The specimens were then randomly divided into six groups (n=12). The positive control group did not undergo the intentional creation of a resorption cavity. In contrast, the negative control group had a resorption cavity that was intentionally formed but was not filled calcium silicate materials. All of the groups underwent root canal treatment, with an identical procedure for both shaping and filling. The final step in the root canal treatment involved employing the Reciproc R40 system. An artificial internal resorption area was created by advancing 6 mm straight from the canal entrance, using a No. 10 round bur. For the apical portion of the root canal, the single-cone obturation method was performed using Reciproc R40 system gutta percha and AH Plus root canal filling paste for the filling process. Subsequently, the canal fillings were eliminated with heat from the initial region of the resorption area. Artificially induced resorption cavities were filled with four different calcium silicate cements: ProRoot MTA, Biodentine, NeoMTA 2, and BioMTA+. The specimens were embedded in acrylic blocks, with 7 mm exposed, and then subjected to a force of 1 mm/min using a universal testing machine. The results were recorded in Newtons and statistically analyzed. The significant difference within the groups arose when comparing the negative control group to the Biodentine group. The Biodentine group displayed a significantly higher fracture resistance than the negative control group In the experimental groups, fracture patterns were also not significantly different. In conclusion, neither fracture resistance nor fracture patterns have substantial variations among the different calcium silicate materials groups when used to treat teeth affected by internal root resorption.