Farklı beceri düzeyine sahip havalı tabanca atıcılarının atış performansları sırasındaki ayak plantar basınç dağılımlarının incelenmesi
Investigation of foot plantar pressure distributions of air pistol shooters with different skill levels during shooting performances
  1. Tez No: 848010
  2. Yazar: SELDA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atıcılık, Havalı Tabanca, Plantar Basınç, Ayak Taban Basıncı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Atıcılık; atıcının vücut koordinasyonu, kondisyonu ve konsantrasyonunun ön planda olduğu statik bir spordur. İyi bir atış performansı için sporcunun postural stabilite ayarlamalarını optimal düzeyde gerçekleştirmesi gerekmektedir. Mevcut tez çalışmasında üç farklı beceri seviyesindeki (acemi-orta-elit) havalı tabanca atıcılarının atış performansları sırasında sergiledikleri plantar basınç stratejilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Amaç doğrultusunda çalışmaya üç farklı düzeyde toplam 27 (9 elit, 8 orta, 10 acemi) atıcı gönüllü dahil edilmiş olup, ayak plantar basınç değerlendirmeleri total ayak, ön ayak, orta ayak ve topuk bölgelerinin maksimal kuvvet (N), pik basınç (kPa) ve ortalama basınç (kPa) değerleri analiz edilmiştir. Ayak plantar basınç dağılımları pedar ayakkabı tabanlığı sistemi (Novel Gmbh, Münih, Almanya) ile incelenmiştir. Elit düzey grubun sağ orta ayak pik basınç, orta düzey grubun sağ total ayak ve topuk pik basınç, acemi düzey grubun sağ total ayak, ön ayak ve orta ayak bölgelerinin ortalama basınç değerleri sol ayağın bu bölgelerine göre anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Tüm gruplarda sağ ayağın bölümlerinde daha fazla basınç sergilenmiştir. Acemi düzey grubun atış skorlarına göre ayak plantar basınç dağılım farklılıklarının en fazla olduğu, elit düzey grubun ise en az olduğu görülmüştür. Bu durumun deneyim yılıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Diğer bir ifadeyle acemi grup her atışında aynı postural kontrol stratejisini sergileyemezken elit ve orta düzey grup daha dengeli şekilde sergileyebildikleri düşünülmektedir. Araştırmanın sonuçları farklı düzeydeki sporcuların atış boyunca farklı plantar basınç stratejileri sergilediklerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Shooting is a static sport which shooter's body coordination, conditioning and concentration are at the forefront.The athlete needs to perform postural stability adjustments at an optimal level for a good shooting performance. In the present thesis, it was aimed to evaluate the plantar pressure strategies of air pistol shooters at three different skill levels (novice-intermediate-elite) during shooting performance. In line with the aim, a total of 27 (9 elite, 8 intermediate, 10 novice) shooters at three different levels were included in the study, and foot plantar pressure evaluations were determined by the maximal force (N), peak pressure (kPa) and mean pressure (kPa) of the total foot, forefoot, midfoot and heel regions were analyzed. Foot plantar pressure distributions were investigated with the Pedar shoe insoles system (Novel Gmbh, Munich, Germany).