Psikolojik danışman adaylarının mesleğe ilişkin kişisel eğilimleri ile psikolojik danışma öz-yeterlikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
An examination of the relationships between professional dispositions and counseling self-efficacy levels of counselor trainees
- Tez No: 848052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL MEYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mesleğe ilişkin kişisel eğilim, Psikolojik danışma, Psikolojik danışma öz-yeterliği, Counseling Self-Efficacy, Psychological counseling, Professional Disposition
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı psikolojik danışman adaylarının mesleğe ilişkin kişisel eğilimleri ile psikolojik danışma öz-yeterlikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu kapsamda, psikolojik danışman adaylarının mesleğe ilişkin kişisel eğilimlerin alt boyutları olan farklılıklara saygı (FS), kişiler arası ilişkilerde özen (KİÖ), insanlara ve yardım etmeye yönelik olma (İYEYO), yaşama karşı olumlu tavır (YKOT), kendinin farkında olma/ kendini kontrol etme (KFO/ KKE) ve yeniliklere açık olmanın (YAO) psikolojik danışma öz-yeterlik (PDÖ) düzeylerini ve alt boyutları olan yardım becerileri öz-yeterliği (YBÖY), oturumu yönetme öz-yeterliği (OYÖY) ve psikolojik danışma sürecindeki zorluklara ilişkin öz-yeterliğini (PDSZİÖY) yordama gücü incelenmiştir. Araştırmanın modeli, ilişkisel tarama modelidir. Araştırmanın katılımcıları tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. 299 psikolojik danışman adayından veri toplanmıştır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Danışma Öz-Yeterlik Ölçeği ve Mesleğe İlişkin Kişisel Eğilimleri Değerlendirme Ölçeği ile elde edilmiştir. Veriler çoklu regresyon analizi ile çözümlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, psikolojik danışman adaylarının psikolojik danışma öz-yeterliği toplam puanının insanlara ve yardım etmeye yönelik olma alt boyutu tarafından yordandığı, yardım becerileri öz-yeterliğinin ve oturum yönetme öz-yeterliğinin insanlara ve yardım etmeye yönelik olma, kendinin farkında olma/ kendini kontrol etme alt boyutları tarafından yordandığı ve psikolojik danışma sürecindeki zorluklara ilişkin öz-yeterliğin ise farklılıklara saygı ve kişiler arası ilişkilerde özen alt boyutları tarafından yordandığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between professional dispositions and counseling self-efficacy levels of counselor trainees. In this context, the predictive power of counselor trainees' subdimensions of professional dispositions (diversity tolerance, compassionate communication with clients, prosocial tendency, positive attitude toward live, self-awareness/ self-control and openness to new experience) on their levels and subdimensions of counseling self-efficacy (helping skill self-efficacy, session management self-efficacy and counseling challenges self-efficacy) has been investigated. The method of the study is the correlational survey model. The participants of the study were determined using stratified sampling method. Data was collected from a total of 299 counselor trainees. The data for the study were collected using the Personal Information Form, Counseling Self-Efficacy Scale and Professional Disposition Scale. For data analysis, Multiple Regression Analysis were used. As a result of the conducted analyses, it was found that the total score of psychological counselor trainess' counseling self-efficacy was predicted by the subdimension of prosocial tendency; helping skill self-efficacy and session management self-efficacy were predicted by the subdimensions of prosocial tendency and self-awareness/ self-control; counseling challenges self-efficacy was predicted by the subdimensions of diversity tolerance and compassionate communication with clients.