Dumlu dağı florası
Dumlu mountain flora
  1. Tez No: 848096
  2. Yazar: REFİK AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, Dumlu Dağı, flora, Erzurum, Dumlu Mountain, flora
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Bu araştırmada Erzurum yerleşim yerine göre kuzey yönündeki Dumlu Dağı'nın florasını belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: 2019-2020 yılları arasında araştırma alanından bitkiler toplanmıştır. Toplanan bitkilerin floristik analizleri yapılmıştır. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda 64 familya, 242 cins, 460 tür ve tür altı takson tespit edilmiştir. Dumlu Dağı'ndan toplanan taksonların fitocoğrafik bölgelere dağılımı; İran -Turan 143 (%31,08), Avrupa -Sibirya 89 (%19,34), Akdeniz 18 (%3,9) olup fitocoğrafik bölgesi belli olmayanlar ise 210 (%45,65)'dur. Bitkilerin hayat formlarına göre dağılımı; hemikriptofit 169 (%36,73), kamefit 119 (% 25,86), terofit 79 (%17,17), geofit 46 (%10), fanerofit 39 (%8,47), parazit 5 (%1,08) ve hidrofit 3 (%0,65) olarak belirlenmiştir. Araştırma alanından toplanan bitkilerin 38 taksonu (%8,26) endemiktir. Ayrıca araştırma alanında kültür bitkisi olarak 39 takson (%8,47) belirlenmiştir. Toplanan 111 (%24,13) taksonun nesli tehlike altındadır. En fazla cins içeren familyalar; Asteraceae 37 (%15,28), Apiaceae 16 (%6,61), Brassicaceae 15 (%6,19), Poaceae 15 (%6,19), Rosaceae 15 (%6,19), Lamiaceae 14 (%5,78), Boraginaceae 11 (%4,45), Fabaceae 10 (%4,13)'dir. En çok tür içeren cinsler ise Astragalus 11 (%2,39), Alyssum 10 (%2,17), Potentilla 7 (%1,52), Rumex 7 (%1,52), Ranunculus 7 (%1,52) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Bitkisizleşme ve toprak erezyonunun olmaması, endemik ve tehlike altındaki türlerin korunabilmesi için floranın hayat döngüsünü tamamlamasına imkan verececk önlemler alınmalı, ağaçlandırma yapılırken doğal bitki örtüsünün rekabet gücünü kısıtlamamalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, it was aimed to determine the flora of Dumlu Mountain in the north direction from Erzurum settlement. Method: Plants were collected from the research area between 2019-2020. Floristic analyzes of the collected plants were made. Findings: As a result of the analysis, 64 families, 242 genera, 460 species and subspecific taxa were identified. Distribution of taxa collected from Dumlu Mountain to phytogeographic regions; Iran-Turan 143 (31.08%), Europe-Siberia 89 (19.34%), Mediterranean 18 (3.9%) and those whose phytogeographic region is unknown are 210 (45.65%). Distribution of plants according to life forms; hemicryptophyte 169 (36.73%), kamephyte 119 (25.86%), therophyte 79 (17.17%), geophyte 46 (10%), phanerophyte 39 (8.47%), parasite 5 (1.08%) ) and hydrophyte 3 (0.65%). 38 taxa (8.26%) of the plants collected from the research area are endemic. Additionally, 39 taxa (8.47%) were identified as cultivated plants in the research area. 111 (24.13%) collected taxa are endangered. Families with the most genera: Asteraceae 37 (15.28%), Apiaceae 16 (6.61%), Brassicaceae 15 (6.19%), Poaceae 15 (6.19%), Rosaceae 15 (6.19%), Lamiaceae 14 (5%) .78), Boraginaceae 11 (4.45%), Fabaceae 10 (4.13%). The genera containing the most species are Astragalus 11 (2.39%), Alyssum 10 (2.17%), Potentilla 7 (1.52%), Rumex 7 (1.52%), Ranunculus 7 (1.52%). was determined as . Result: In order to avoid devegetation and soil erosion, and to protect endemic and endangered species, precautions should be taken to allow the flora to complete its life cycle, and afforestation should not restrict the competitiveness of natural vegetation.