Non-fonksiyonel adrenal insidentalomalı hastalarda serum prolidaz düzeyleri ve inflamasyon belirteçlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum prolidase levels and inflammation markers inpatients with non-functional adrenal incidentaloma
- Tez No: 848146
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEN AKALIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Adrenal insidentaloma, prolidaz, inflamasyon belirteçleri, Adrenal incidentaloma, prolidase, inflammation markers
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çalışmamızda non-fonksiyonel olduğu gösterilmiş adrenal insidentalomalı hastalarda serum prolidaz düzeylerini çalışarak bu enzim düzeyini sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırmayı ve yaş, cinsiyet, antropometrik ölçümler, inflamasyon belirteçleri, baskılanmış kortizol düzeyi, radyolojik özelliklerle ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamıza 96 adet non-fonksiyonel adrenal insidentalomalı (NFAİ) hasta, 48 adet yaş ve cinsiyet ile uyumlu sağlıklı kişi alındı, gözlemsel bir araştırma yapıldı. Toplam 96 hastamızın 71'i (%74) kadın, 25'i (%26) erkek ve ortalama tanı yaşı 55 idi. Hastaların %28,1'i fazla kilolu, %42,7'si hafif derecede obez, %10,4'ü orta derecede obez, %13,5'i morbid obez olarak tespit edildi. En sık eşlik eden hastalıklar; 1.sırada obezite, 2.sırada hipertansiyon, 3.sırada tip-2 diyabetes mellitus, 4.sırada hipotiroidi, 5.sırada hiperlipidemi olarak saptandı. Hastaların en sık gastrointestinal şikayetler sonucu başvurduğu ve en sık bilgisayarlı tomografi ile yapılan görüntülemelerde tanı aldığı görüldü. Lezyonlar %42,7 ile en sık sol adrenal bez yerleşimli ve ortalama kitle boyutu 21,29 mm idi. Hastalarda inflamasyon parametrelerinden nötrofil/lenfosit oranı, C-reaktif protein (CRP), sedimentasyon normal saptanırken, fibrinojenin ortalaması yüksek saptandı (374,94±89,42 mg/dL). Yaş ile CRP arasında negatif yönlü bir ilişki, kortizol düzeyi arasında pozitif yönlü bir ilişki saptandı. Vücut kitle indeksi (VKİ) ile nötrofil/lenfosit oranı, CRP, sedimentasyon ve kitle boyutu arasında pozitif yönlü bir ilişki, kitle sayısı arasında negatif yönlü bir ilişki saptandı. Kitle boyutu ile kortizol düzeyi arasında pozitif yönlü bir ilişki saptandı. NFAİ'li hastalarda sağlıklı kontrol grubuna göre serum prolidaz değeri ortalaması ve persentil değerleri daha yüksek saptanmasına rağmen iki grup arasında serum prolidaz düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Hastalarda serum prolidaz düzeyi ile kortizol düzeyi arasında negatif yönlü bir ilişki saptandı.
Özet (Çeviri)
In our research, we focused on examining serum prolidase levels in patients with non-functional adrenal incidentalomas and comparing these levels with those of a healthy control group, while also assessing the associations with age, gender, anthropometric measurements, markers of inflammation, suppressed cortisol. levels, and radiological features. Our study included 96 patients with non-functional adrenal incidentalomas and a control group of 48 healthy individuals, matched for age and gender, in an observational study setup. Among these 96 patients, 71 (74%) were female and 25 (26%) were male, with the average age at diagnosis being 55 years. We observed that 28.1% of the patients were overweight, 42.7% were mildly obese, 10.4% were moderately obese, and 13.5% were severely obese. The most frequently accompanying diseases in order of prevalence were obesity, hypertension, type-2 diabetes mellitus,hypothyroidism, and hyperlipidemia. Patients commonly presented with gastrointestinal symptoms and were most frequently diagnosed through computed tomography imaging. The lesions occurred predominantly in the left adrenal gland, constituting 42.7% of the cases, with an average lesion size of 21.29 mm. Among inflammatory markers, the average fibrinogen level was notably high in patients (374.94±89.42 mg/dl). We identified a negative correlation between age and CRP levels, and a positive correlation between cortisol levels. Additionally, there was a positive correlation between body mass index and the neutrophil/lymphocyte ratio, CRP, sedimentation rate, and mass size, whereas a negative correlation was observed with the number of masses. A significant positive correlation was also found between mass size and cortisol levels. Our findings showed no statistically significant difference in serum prolidase levels between the patient group and the healthy control group (p>0.05). Furthermore, a negative correlation between serum prolidase levels and cortisol levels was observed in the patient group.