Batman Belediyesinde çalışan antrenörlerin mesleki doyum düzeylerinin incelenmesi
Working at Batman Municipality professional satisfaction of coaches examination of levels
  1. Tez No: 848147
  2. Yazar: LEVENT TAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MUHAMMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenör, Batman Belediyesi, Mesleki Doyum, Batman Municipality, Coach, Professional Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Batman Belediyesi'nde görev yapan antrenörlerin mesleki doyum düzeylerini incelemektir. Nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli, araştırmanın temel yöntemi olarak kullanılmıştır. Çalışmanın etik standartlara uygun bir şekilde yürütülebilmesi için gerekli olan etik kurul onayı ve resmi araştırma izin belgesi, Batman Belediyesi'nden alınmıştır. Araştırmanın evrenini, Batman Belediyesi'nde antrenörlük yapan toplam 150 personel oluştururken, örneklem 100 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılarla yüz yüze gerçekleştirilen görüşmelerde“Mesleki Doyumu Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgiler Formu uygulanmıştır. Araştırmada, veri analizi için SPSS (22) programı tercih edilmiştir. Dağılımın normal olduğunu değerlendirmek amacıyla Shapiro-Wilk testi kullanılmış, aynı zamanda basıklık ve çarpıklık değerleri de dikkate alınmıştır. Elde edilen verilerin anlamlılığını değerlendirmek için ise 0.05 anlamlılık düzeyi ölçüt olarak kabul edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; Batman Belediyesi'nde görev yapan antrenörler arasında cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim seviyesi, hizmet süresi ve gelir düzeyi gibi faktörler“Mesleki Doyum Ölçeği”alt boyutlarında anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Ancak,“Mesleğiniz psikolojinizi etkiliyor mu?”sorusunda anlamlı farklar belirlenmiş ve bu anlamlılığın Niteliğe Uygunluk alt boyutu ve Mesleki Doyum Ölçeği genelinde olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, antrenörlerin mesleki doyumlarını etkileyen temel faktörün“Mesleğiniz psikolojinizi etkiliyor mu?”olduğu görülmüştür. Bu bağlamda, antrenörlerin psikolojik etkileşimlerinin anlamlandırılması ve iyileştirilmesi için özel destek programları ve eğitimler düzenlenmesi önerilebilir. Ayrıca, benzer araştırmalara dayanarak, belediye yönetimi tarafından çalışanların genel mesleki doyumunu artırmaya yönelik stratejiler geliştirilmesi önemli olabilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the professional satisfaction levels of coaches working in Batman Municipality. Relational screening model, one of the quantitative research methods, was used as the basic method of the research. The ethics committee approval and official research permit required for the study to be carried out in accordance with ethical standards were obtained from Batman Municipality. While the population of the research consists of a total of 150 personnel working as coaches in Batman Municipality, the sample consists of 100 participants.“Professional Satisfaction Scale”and the Demographic Information Form prepared by the researcher were applied in face-to-face interviews with the participants. In the research, SPSS (22) program was preferred for data analysis. The Shapiro-Wilk test was used to evaluate whether the distribution was normal, and kurtosis and skewness values were also taken into account. To evaluate the significance of the data obtained, a significance level of 0.05 was accepted as the criterion. According to the results of the research; No significant difference could be detected in the“Professional Satisfaction Scale”sub-dimensions of factors such as gender, marital status, age, education level, length of service and income level among the coaches working in Batman Municipality. However,“Does your profession affect your psychology?”Significant differences were determined in the question and it was observed that this significance was found in the Suitability for Qualifications sub-dimension and the Professional Satisfaction Scale. As a result, the main factor affecting the professional satisfaction of coaches is“Does your profession affect your psychology?”It has been observed that . In this context, it may be recommended to organize special support programs and training to understand and improve the psychological interactions of coaches. Additionally, based on similar research, it may be important for the municipal administration to develop strategies to increase the general job satisfaction of employees.