Eşit kanal açısal presleme (EKAP) yöntemi ile Zn-Ag-Cu alaşımının içyapı, mekanik ve elektrokimyasal özelliklerinin araştırılması
Investigation of internal structure, mechanical and electrochemical properti̇es of Zn-Ag-Au alloy by equal channel angular pressing (ECAP)
- Tez No: 848200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN SEZEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plastik deformasyon, EKAP, Zn-Ag-Cu, sertlik, çekme, aşınma, korozyon
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: EKAP işlemi uygulanmış Zn-Ag-Cu alaşımının içyapısındaki değişimin ve mekanik özelliklerinin incelenmesi Yöntem: Aşırı plastik deformasyon yöntemi olarak eşit kanallı açısal presleme kullanılmıştır. Optik mikroskop ile iç yapılar incelenirken mekanik özelliklerin değişimini incelemek adına sertlik, aşınma, korozyon ve basma deneyleri yapılarak aradaki fark incelenmiştir. Bulgular: Biyomalzeme olan Zn-Ag-Cu alaşımı bir aşırı plastik deformasyon yöntemi olan EKAP işlemine farklı parametrelerle tabi tutulmuş ve optik mikroskop ile iç yapısı incelenmiştir. Paso sayısı arttıkça tanelerin inceldiği, tane sayısının arttığı gözlenmiştir. Deformasyona bağlı olarak mekanik özelliklerde iyileşme olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmada Zn-Ag-Cu alaşımının biyomedikal sektöründeki kullanımını yaygınlaştırmak amaçlanmıştır. Zn-Ag-Cu alaşımının mekanik özelliklerinin yetersiz olması sebebiyle bu mekanik özelliklerin iyileştirilmesi ve bu dezavantajın ortadan kaldırılması için numunelere Eşit Kanallı Açısal Presleme işlemi yapılmıştır. Yapılan Eşit Kanallı Açısal Presleme işlemi ardından içyapı incelenmiştir. Tane boyutu ve işlem sonrası mekanik özellikler incelendiğinde malzemenin mekanik özelliklerinin iyileştiği gözlenmiştir. Bu sonuçlarla alaşımın biyomalzeme olarak kullanımının yaygınlaşmasına engel yetersiz mekanik özelliklerin iyileştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Investigation of the change in the microstructure and mechanical properties of Zn-Ag-Cu alloy with EKAP treatment Method: Equal channel angular pressing was used as an extreme plastic deformation method. While the internal structures were examined with an optical microscope, hardness, wear, corrosion and compression tests were performed to examine the changes in mechanical properties. Results: Zn-Ag-Cu alloy, which is a biomaterial, was subjected to EKAP process, an extreme plastic deformation method, with different parameters and its internal structure was examined by optical microscope. It was observed that as the number of passes increased, the grains became thinner and the number of grains increased. It was observed that there was an improvement in mechanical properties due to deformation. Conclusion: In this study, it was aimed to expand the use of Zn-Mg-Cu alloy in the biomedical sector. Since the mechanical properties of Zn-Ag-Cu alloy are insufficient, Equal Channel Angular Pressing process was applied to the samples in order to improve these mechanical properties and to eliminate this disadvantage. After the Equal Channel Angular Pressing process, the microstructure was examined. When the grain size and post-treatment mechanical properties were examined, it was observed that the mechanical properties of the material improved. With these results, it has been determined that the mechanical properties of the alloy have improved insufficient to prevent the widespread use of the alloy as a biomaterial.