Kentiçi toplu taşıma sistemleri için dijital ikiz tasarımı
Digital twin design for urban public transport systems
- Tez No: 848203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ERKAYMAN, DOÇ. DR. AHMET ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kentiçi Toplu Taşıma, Anylogic, Dijital İkiz, Akıllı Toplu Ulaşım Sistemleri, Urban Public Transport, Anylogic, Digital Twin, Intelligent Public Transport Systems
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada kentiçi toplu taşıma sistemi için dijital ikiz tasarımı yapılarak modellenen simülasyonda darboğazlar için çözüm önerileri sunmak amaçlanmıştır. Yöntem: Duraklardaki darboğazları, yolcu geliş süreleri, yolcu bekleme süreleri gibi verileri analiz etmek için Anylogic 8.8.3 programında üç ayrı hat ve toplam 14 durak dağılımsal verilerle incelenmiştir. Bulgular: Uygulama sonucunda önerilen model ile darboğazlar tespit edilip belirlenen çözüm önerileri ile bekleme sürelerinin ve yolcu geliş sıklıklarının azaltılmasını ve dijital ikiz teknolojileri ile desteklenirse kentiçi toplu taşıma sistemleri için sorunların erkenden tespit edilmesini sağladığı sonucuna varılmıştır. Sonuç: Modelin çalıştırılması ile alınan veriler ve çözüm önerileri doğrultusunda gerekli yorum ve çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to design a digital twin for the urban public transport system and to provide solutions for bottlenecks in the modelled simulation. Method: Three separate lines and a total of 14 stops were analysed with distributional data in Anylogic 8.8.3 to analyse bottlenecks at stops, passenger arrival times, passenger waiting times. Findings: As a result of the application, it was concluded that the bottlenecks were identified with the proposed model and the solution suggestions were determined to reduce waiting times and passenger arrival frequencies, and if supported by digital twin technologies, it provides early detection of problems for urban public transport systems. Results: Necessary comments and inferences were made in line with the data and solution suggestions obtained by running the model.