Mesleki müzik eğitimi veren kurumlardaki kaval eğitimine ilişkin akademisyen ve öğrenci görüşleri: Karma yöntem araştırması
Academic and student opinions on kaval education in institutions providing vocational music education: Mixed method research
- Tez No: 848291
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZAGÜL KAPÇAK IŞIKSUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Dilsiz Kaval, Kaval Eğitimi, Müzik Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Reedless Kaval, Kaval Education, Music Education, Instrument Training
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de mesleki müzik eğitimi veren kurumlardaki kaval eğitimine ilişkin var olan durumun ortaya konması amacıyla, kaval eğitimi veren öğretim elemanlarının ve öğrencilerinin görüşleri alınarak elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda durum çalışması deseni, nicel boyutunda ise betimsel tarama deseni esas alınmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu, Türkiye'de mesleki müzik eğitimi veren kurumlar çerçevesinde yer alan Eğitim Fakülteleri, Konservatuvarlar ve Güzel Sanatlar Fakültelerinde 2022-2023 eğitim-öğretim yılında kaval eğitimi veren öğretim elemanlarına uygulanmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda Türkiye'de mesleki müzik eğitimi veren kurumlar çerçevesinde yer alan Eğitim Fakülteleri, Konservatuvarlar ve Güzel Sanatlar Fakültelerinde 2022-2023 eğitim-öğretim yılında kaval eğitimi alan öğrencilere uygulanmıştır. Nitel boyutta elde edilen bulgular doğrultusunda, nicel boyutta kullanılacak olan anket formu hazırlanmıştır. Bu bağlamda nitel veriler içerik analizi ile tema ve alt temalar belirlenerek analiz edilmiştir. Nicel veriler ise SPSS 21 paket programıyla frekans ve yüzde analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonucunda Türkiye'de 12 üniversitede kaval eğitimi verildiği görülmüştür. Öğretim elemanlarının en fazla konservatuvarlarda en az eğitim fakültelerinde yer aldığı saptanmıştır. Elde edilen nitel ve nicel verilere göre öğretim elemanlarının öğrencilere göre daha çok materyal eksikliği sorunu yaşadığı, öğrencilerin günümüzde hocalarına göre kaliteli enstrümana ulaşmalarının daha rahat olduğu, temin etme zorluğu yaşamadıkları tespit edilmiştir. Öğretim elemanlarının çalgıya yönelik ön yargı yaşadığı görüşünün elde edilen nicel verilere göre günümüzde de hala devam ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin kaval çalgısı ile üniversitede tanışmış olmaları, güzel sanatlar liselerinden bu yönde öğrencilerin gelmemiş olmasının nitel desende elde edilen verilere göre; öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeylerinin düşük olduğu, kaval çalgısının yaygın olmadığı, bu yönde eğitmenlerin eğitim fakülteleri, güzel sanatlar fakülteleri ve konservatuvarlarda yeterli ve dengeli sayıda olmadığı sonucunu desteklediği görülmüştür. Öğretim elemanlarının kaval eğitiminde standart bir yöntem izlenilmediği görüşüne öğrencilerin sahip olmadığı, dolayısı ile günümüz öğrencilerinin bu yönde farkındalıklarının düşük olduğu görüşü sonucuna varılmıştır. Ancak usta-çırak ilişkisinin önemli olduğu, standart bir yöntemin de gerekli olduğu sonucuna nitel veriler aracılığıyla ulaşılmıştır. Bu yönde gelişmelerin var olduğu kaval eğitimine yönelik yeni metot çalışmalarının devam ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca nitel desende öğretim elemanlarının akademik yetersizlik ve pedagojik formasyon eksikliğini bir sorun olarak gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Tespit edilen bu sorunlara ilişkin öğretim elemanı ve öğrenciler, kaval'a yönelik metotların (kitap), kaynakların arttırılması, sempozyum/çalıştay ve festivallerin gerçekleştirilmesi, sosyal medyada uzmanlar tarafından eğitici videoların gerçekleştirilmesi, eğitmen ve akademisyen istihdamın eğitim fakülteleri, güzel sanatlar fakülteleri ve konservatuvarlarda arttırılması ve dengeli bir şekilde dağıtılması, öğretim elemanlarının pedagojik formasyon almaları, güzel sanatlar liselerinden hazırbulunuşluğu yüksek öğrencilerin yüksek öğretim kurumlarından sadece konservatuvarları ve güzel sanatlar fakültelerini değil, eğitim fakültelerinin müzik eğitimi anabilim dallarını da tercih edebilmeleri ve eğitimlerini sürdürebilmeleri yönünde uygun şartların oluşturulmasına ilişkin öneriler sunmuşlardır. Bu bağlamda araştırmanın, kaval eğitimine ilişkin var olan durumu ortaya koyması yönüyle literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, in order to reveal the current situation regarding kaval education in institutions providing vocational music education in Turkey, the data obtained by taking the opinions of the faculty members and students providing kaval education were evaluated. Mixed method was used in the research. Case study design was used in the qualitative dimension of the research, and descriptive survey design was used in the quantitative dimension. In the qualitative dimension of the research, a semi-structured interview form, as a data collection tool, was conducted on faculty members who taught kaval in the 2022-2023 academic year at the Education Faculties, Conservatories and Fine Arts Faculties within the framework of institutions providing vocational music education in Turkey. In the quantitative dimension of the research, it was conducted on the students of the faculty members who provide kaval education in the 2022-2023 academic year in the Education Faculties, Conservatories and Fine Arts Faculties within the framework of institutions providing vocational music education in Turkey. In line with the findings obtained in the qualitative dimension, a survey form to be used in the quantitative dimension was prepared. In this context, qualitative data were analysed by determining themes and sub-themes through content analysis. Quantitative data were subjected to frequency and percentage analysis with the SPSS 21 package program. As a result of the research, it was determined that kaval education was given in 12 universities in Turkey. It has been determined that the most teaching staff are in conservatories and the least in education faculties. According to the qualitative and quantitative data obtained, it has been determined that the instructors have more problems with lack of materials than the students, that students today have easier access to quality instruments than their instructors and do not have difficulty in obtaining them. According to the quantitative data obtained, it has been concluded that the view that faculty members experience prejudice towards the instrument still continues today. According to the data obtained in the qualitative design, the fact that the students were introduced to the kaval instrument at the university and that the students did not come from fine arts high schools in this scope; it has been observed that the result is supported by the readiness levels of the students are low, the kaval instrument is not widespread, and there are not sufficient and balanced numbers of instructors in this scope in education faculties, fine arts faculties and conservatories. It has been concluded that the students do not have the opinion that the instructors do not follow a standard method in kaval education, and therefore today's students have low awareness in this regard. However, it was reached through qualitative data that the master-apprentice relationship is important and that a standard method is necessary. It has been determined that there are developments in this direction and that studies on new methods for kaval training are continuing. In addition, in the qualitative design, it was concluded that the faculty members saw academic inadequacy and lack of pedagogical formation as a problem. Regarding these identified problems, faculty members and students offered suggestions for increasing the methods (books) and resources for kaval; organizing symposiums/workshops and festivals; creating educational videos by experts on social media; increasing the employment of instructors and academicians in faculties of education, faculties of fine arts and conservatories and providing a balanced approach; giving faculty members pedagogical formation; creating of appropriate conditions so that students with high readiness from fine arts high schools can choose not only conservatories and fine arts faculties from higher education institutions, but also music education departments of education faculties, and continue their education. In this context, it is thought that the research will contribute to the literature by revealing the current situation regarding kaval education.