Kendinden memnun olma ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide mizah ve affediciliğin aracılık rolleri
Mediatory roles of humor and forgiveness in the relationship between self satisfaction and psychological resilience
- Tez No: 848307
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE REZAN ÇEÇEN EROĞUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kendinden memnun olma, psikolojik sağlamlık, mizah, affedicilik, self-satisfaction, resilience, humor, forgiveness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma beliren yetişkin ve yetişkinlerde kendinden memnun olma ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide mizahın ve affetmenin aracı rolünü tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemi 18 ile 65 yaşlarında 361 (%71.3) kadın 144 (%28.5) erkek olmak üzere 505 beliren yetişkin ve yetişkinlerden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak Kendinden Memnun Olma Ölçeği (3S), Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ), Heartland Affedicilik Ölçeği (HAÖ), Mizah Yoluyla Başa Çıkma Ölçeği (MYBÇÖ) kullanılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır ve bu araştırmadaki değişkenler arasındaki ilişki Yapısal Eşitlik Modelinin çeşitlerinden biri olan Yol Analizi kullanılarak incelenmiştir. SPSS 25.0 programı, aracılık rollerinin analizleri için ise M Plus 8.0 programı kullanılmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen bulgulara göre kendinden memnun olmanın psikolojik sağlamlığı pozitif yönde anlamlı bir şekilde yordadığı, mizahın ve affediciliğin kendinden memnun olma ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the mediating role of humor and forgiveness in the relationship between self-satisfaction and psychological resilience in emerging adults and adults. The sample of the study consists of 505 emerging adults and adults, 361 (71.3%) women and 144 (28.5%) men, between the ages of 18 and 65. Self- Satisfaction Scale (3S), Brief Psychological Resilience Scale (KPSS), Heartland Forgiveness Scale (HAS), Coping Through Humor Scale (MYBÇS) were used as data collection tools in the study. Relational screening model was used in the research, and the relationship between the variables in this research was examined using Path Analysis, one of the types of Structural Equation Model. SPSS 25.0 program was used, and M Plus 8.0 program was used for the analysis of mediation roles. According to the findings obtained within the scope of the study, it was determined that self-satisfaction positively predicted psychological resilience, and humor and forgiveness played a partial mediator role in the relationship between self-satisfaction and psychological resilience.