Sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyobilimsel konulara yönelik görüşleri
The views of social studies teachers on socioscientific issues
- Tez No: 848312
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER TANGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sosyal bilgiler, sosyobilimsel, sosyobilimsel konular, görüş, social studies, socio-scientific, socio-scientific issues, opinion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyobilimsel konulara yönelik görüşlerinin incelenmesinin amaçlandığı çalışma nitel araştırma yöntemlerinden temel nitel araştırma deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Amaçlı örnekleme yönteminden kolay ulaşılabilir durum örneklemesine göre belirlenmiş olan araştırmanın çalışma grubunu, Muğla il Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı devlet okullarında görev yapmakta olan ve soruları yanıtlamayı kabul eden sosyal bilgiler öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı yarı yapılandırılmış görüşme formu olarak kullanılmıştır. Görüşme formu aracılığıyla elde edilen veriler, betimsel bir anlatımla sunulmuş ve doğrudan alıntılara yer verilerek içerik analizine başvurulmuştur. Araştırma sonucunda sosyal bilgiler öğretmenlerinin en çok kullanmakta olduğu sosyal medya platformları arasında“Instagram”ve“WhatsApp”yer almakta iken, en az kullandıkları platformun ise“Youtube”olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Program ve ders kitabı içeriği dikkate alındığında sosyobilimsel konuların niteliği ve niceliği hakkında öğretmen görüşlerinin az ve çok yönünde iki kategoride toplandığı sonucu araştırma kapsamında tespit edilmiştir. Sosyobilimsel konuların sosyal bilgiler dersinde öğretiminde öğretmenlerin sorunların yaşandığı ve yaşanmadığı yönünde 2 kategoride görüş belirttikleri sonucuna ulaşılmıştır. Sorunlar genel olarak, sınıf ortamında tartışma kültürünün olmamasının, eğitim-öğretimde öğrenilen bilgilerin gerçek hayatta karşılık bulmuyor olması yönünde öğretmenlerin görüş belirttiği, temel noktada öğretmenlerin sınıf ortamlarında tartışmanın oluşmamasını birincil sorun olduğu yönünde görüşe sahip oldukları tespit edilmiştir. Sosyal bilgiler dersinde sosyobilimsel konuların öğretiminde öğretmenlerin sorunların yaşandığı ve yaşanmadığı yönünde 2 kategoride görüş belirttikleri sonucuna ulaşılmıştır. Sorunlar genel olarak, sınıf ortamında tartışma kültürünün olmamasının, eğitim-öğretimde öğrenilen bilgilerin gerçek hayatta karşılık bulmuyor olması yönünde öğretmenlerin görüş belirttiği, temel noktada öğretmenlerin sınıf ortamlarında tartışmanın oluşmamasını temel problem olduğu yönünde bir inanca sahip oldukları araştırma kapsamında ulaşılmıştır. Sosyobilimsel konuların sosyal bilgiler dersinde hangi sınıf düzeyinde daha çok verilmesi ve bunun nedenlerine ilişkin olarak öğretmen katılımcıların en fazla 6.sınıf düzeyinde daha çok verilmesi gerektiğine dair bir görüşe sahibi oldukları araştırma kapsamında tespit edilmiştir. Öğretmenlerin bu sınıf düzeyini seçmesinde hazır bulunuşluluklarının önemli etkisi bulunduğu bir diğer sonuçtur.
Özet (Çeviri)
The study, which aims to examine the views of social studies teachers on socioscientific issues, was carried out using basic qualitative research design from qualitative research methods. The working group of the study, which was determined on the basis of the easy-to-reach situation sampling method, consists of social information teachers who are serving in the state schools of the Muğla provincial National Directorate of Education and who agree to answer the questions. The data obtained through the interview form were presented in a descriptive manner and content analysis was applied by including direct quotations. The study, which aims to examine the views of social studies teachers on socioscientific issues, was carried out using basic qualitative research design from qualitative research methods. The study group of the research, which was determined according to criterion sampling from purposive sampling method, consists of social studies teachers who are working in public schools affiliated to Muğla Provincial Directorate of National Education and who accept to answer the questions. The data collection tool used in the study was a semi-structured interview form. The data obtained through the interview form were presented in a descriptive manner and content analysis was applied by including direct quotations. As a result of the research, it was concluded that the social media platforms that social studies teachers use the most are“Instagram”and“Whatsapp”, while the platform they use the least is“Youtube”. Considering the content of the curriculum and the textbook, it was determined that the teachers' opinions about the quality and quantity of socioscientific topics were gathered in two categories as less and more. It was concluded that the teachers expressed their opinions in two categories as having and not having problems in the teaching of socioscientific issues in the social studies course. In general, the problems were found to be the lack of discussion culture in the classroom environment, the fact that the information learnt in education and training does not correspond in real life, and at the basic point, the teachers had the opinion that the lack of discussion in the classroom environment was the primary problem. It was concluded that the teachers expressed their opinions in 2 categories in the teaching of socioscientific issues in the social studies course, that there are problems and that there are not problems. In general, the problems are the lack of discussion culture in the classroom environment, the fact that the information learnt in education and training does not correspond in real life, and at the basic point, teachers have a belief that the lack of discussion in the classroom environment is the main problem. Within the scope of the research, it was determined that the teacher participants had an opinion that socioscientific issues should be given more at which grade level in the social studies course and the reasons for this, and that the teacher participants had an opinion that they should be given more at the 6th grade level. Another result is that teachers' readiness has an important effect on their choice of this grade level.