Müze eğitimcilerinin gözünden müzelerde sosyal bilgiler eğitimi
Social study education in museums from the perspective of museum educators
- Tez No: 848311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET AVAROĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: müze, müze eğitimi, sosyal bilgiler, müze eğitimcisi, museum, museum education, social studies, museum educator
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sosyal Bilgiler dersi amaçları kazanımları ve öğrenme alanları değerlendirildiğinde oldukça geniş bir yelpazeye sahip bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ise dersin aktarımı konusunda farklı yöntemlerin ve ortamların kullanılması zaruretini ortaya çıkarmaktadır. Bu bağlamda etkin kullanılması durumunda yararlı ve kalıcı olabilecek öğrenme ortamlarından biri de müzelerdir. Bu araştırmada müze, müze-eğitim ilişkisi ve bunların Sosyal Bilgiler dersi ile olan ilişkisindeki iyi uygulamaların, problemlerin ve fırsatların belirlenmesi ve müze eğitimcilerinin görüşlerinin ve deneyimlerinin betimlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma Türkiye'nin birçok şehrinde özel ve devlet müzelerinde görev yapmış ya da yapmakta olan 8 müze eğitimcisinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Yöntem olarak ise nitel araştırma geleneğinin Fenemolojik araştırma yöntemi kullanılmış, veri toplama aracı olarak ise yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları ve problemler ilişkilendirildiğinde ise ülkemizde müze eğitiminde son yıllarda yaşanan gelişmelere rağmen hala birçok sorunun olduğu görülmüştür. Aynı zamanda müze eğitimcilerinin müze ve eğitim arasında çok sıkı bir bağ olduğu görüşü ortaya koyulmuştur. Sosyal Bilgiler bağlamında baktığımızda ise bu dersin amaç, kazanım ve öğrenme alanlarının müze eğitimi ile ilişkilendirildiği ve aktif kullanımda bunun çok etkili olabileceği görüşü ön plana çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Considering the objectives, acquisitions and learning areas of the Social Studies course, it emerges as a field with a wide range. This reveals the necessity of using different methods and environments for the transfer of the course. In this context, one of the learning environments that can be effective and permanent in case of effective use is museums. In this research, it is aimed to identify the museum, museum-education relationship and the best practices, problems and opportunities in their relationship with the Social Studies course, and to describe the views and experiences of museum educators. The study was carried out with the participation of 8 museum educators who have worked or are working in private and state museums in many cities of Turkey. Phenomenological method of the qualitative research tradition was used as a method, and a structured interview form was used as a data collection tool. When the results of the research and the problems are correlated, it has been seen that there are still many problems despite the recent developments in museum education in our country. At the same time, the opinion of museum educators that there is a very close connection between the museum and education has been put forward. When we look at it in the context of Social Studies, the view that the aim, achievement and learning areas of this course are associated with museum education and that this can be very effective in active use comes to the fore.