Uç fikirler bağlamında feminist kalmanın imkânı üzerine fenomenolojik bir inceleme
A phenomenological study on the possibility of remaining a feminist in the context of extra ideas
- Tez No: 848332
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Feminizm, Beden, Toplumsal Cinsiyet, Fenomenoloji, Woman, Feminism, Body, Gender, Phenomenology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kadınları baskı üzerinden disiplin nesnesi yapmaya çalışan otoriter araçlar, feminizmin ortaya çıkmasını tetiklemişlerdir. Feminizmin otoriter araçlara karşı direnç oluşturmasını sağlayan, feminizmin çeşitli türleri söz konusudur. Feminizmin türleri; kadınların karşılaştığı problemlerin kaynağına ilişkin ataerkil toplum yapısını, dini, kapitalizmi, tezimizde üzerinde durulacak diğer nedenleri sunmuştur. Bu problemlerin çözümüne ilişkin fikir üreten feminist türler, kadınların eğitim almasını, siyasi görünürlüğünün artmasını, bedenine dair konulara karar verebilecek özgür bir yaşam sürmesini hedeflemişlerdir. Feminist türler arasında kadın yaşamındaki sorunlara dair sunulan çözüm düşünceleri ve tartışmalar çeşitlenerek devam etmektedir. Güncel olarak feminizmin durumu ele alındığında kadınların iş yaşamına katılması, doğum kontrol yöntemlerinin gelişmesi gibi problemlerle ilgili tartışmalar sürmektedir. Nihayetinde çalışmamızda, dijitalizmin egemen olduğu, gün geçtikçe mekanikleşen insan yaşamında, kadınları yeni problemlerin beklediğine değinilmektedir. Dijital dünya ve sosyal medya aracılığıyla feminizmin toplum tarafından yanlış anlaşılmasına neden olan ifade biçimlerinin ön plana çıkarılması önemlidir. Kadınlara belirlenimde bulunan etmenlere çözüm bulmaya çalışan feminizmin, kadınları kısıtlayan bir olgu olup olmadığı tartışılmalıdır. Kadınların uç fikirlerle, teori ve pratiğin arasındaki uçurumda ne yöne hareket edeceğini belirlemek, fenomenolojik bir incelemeyi gerektirmektedir. Bu çalışmadaki amacımız, kadın üzerinde belirlenimde bulunulduğunun farkında olarak, kadın haklarının“insan hakları”seviyesine getirebileceği, deneyimleri ya da ideolojileri doğrultusunda kadınlığından vazgeçmeden kendi özünü açığa çıkarabileceği düşüncelerinden hareketle bakış açıları geliştirmeye odaklanacağız.
Özet (Çeviri)
Authoritarian tools which tried to make women objects of discipline through oppression triggered the emergence of feminism. There are various types of feminism that enable feminism to create resistance against authoritarian tools. Types of feminism; he presented the patriarchal social structure, religion, capitalism and other reasons that will be emphasized in our thesis regarding the source of the problems faced by women. Feminist genres that produce ideas for the solution of these problems aim to increase women's educational success, political appearance, and live a free life where they can make practical decisions. Among feminist genres, the solution suggestions and discussions offered by women in women's lives continue to diversify. Discussions about the current status of feminism, women's take part in the field of business life and the processes of birth control methods, still ongoing. Ultimately, in our study, it is mentioned that new challenges await women in their life, which is dominated by digitalism and is becoming mechanized by the time goes. Its significant to lay stress on the forms of expressions that cause feminism to be misunderstood by society through the digital world and social media. It should be discussed whether feminism, which tries to find solutions to the factors that determine women, is a phenomenon that restricts women. Determining in which direction women will move in the gap between extreme ideas and theory and practice requires a phenomenological analysis. Our aim in this study is to focus on developing perspectives based on the idea that women can bring their rights to the level of“human rights”, being aware that women are determined, and can reveal their essence without giving up their femininity in line with their experiences or ideologies.