Dijital platformlarda Müslüman kadın kimliği: Élite dizisi örneği
Muslim women identity on digital platforms: The example of the Élite series
- Tez No: 848365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: İslamofobi, Müslüman Kadın, Temsil, Dijital Platfomlar, Netflix, Islamophobia, Muslim Women, Representation, Digital Platforms, Netflix
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Dijital platformlarda Müslüman kadının kimliğinin nasıl temsil edildiğini Netflix dijital platformunda yayınlanan Élite dizisi örnekliğinde analiz edilmesi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Geleneksel medya ve yeni medyada temsil sorunu literatürde sıklıkla ele alınan bir temaya karşılık gelmekte, İslamofobi, oryantalizm ve self-oryantalizm temaları çerçevesinde Müslüman kadın temsili de çeşitli araştırmalara konu edilmektedir. Ancak Türkiye'de gerçekleştirilen akademik çalışmalara bakıldığında Müslüman kadın kimliğinin dijital platformlarda nasıl temsil edildiği konusunda ayrıntılı bir çalışma yapılmadığı görülmektedir. Çalışma bu çerçevede Netflix dijital platformunda yayınlanan Élite dizisinde Müslüman kadın kimliğinin hangi temalar çerçevesinde ele alındığını ortaya koyma amacı taşımaktadır. Araştırma kapsamında Netflix dijital platformunda 2018 yılında yayınlanmaya başlayan Élite dizisinin 3 sezon 24 bölümü, nitel araştırmalarda sıklıkla kullanılan doküman analiziyle ele alınmış, elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Analiz aşaması belirlenen temalar çerçevesinde şekillenmiştir. Elde edilen verilerde Müslüman kadın kimliğinin temsilinde nüfusunun çoğunluğunun Müslüman olmadığı ülkelerde uzun yıllardır değişmeyen bir medya algısını destekleyecek biçimde terörist, bakire, başörtülü, erkek egemenliğinde yaşayan kadın şeklindeki nitelemelerin ön plana çıktığı görülmüştür. Müslüman kadının gösterenlerinden biri olan başörtüsü dizide nefret söylemine ve ayrımcılığa maruz kalmayı neredeyse meşrulaştıran bir unsur olarak ötekileştirici bir yaklaşımla çerçevelenmiştir. Ayrıca Müslüman kadın, Taliban, Arap, intihar bombacısı gibi sıfatlarla ilişkilendirilmiştir. Dizide İslam dini ve Müslüman kişiler ile ilgili çok sayıda olumsuz ögeye rastlanmıştır. Bu çerçevede bir İspanyol gençlik dizisi olan Élite'in geleneksel medyadan yeni medyaya devamlılık sağlayan bir perspektifle İslamofobik bir tarzda ele alındığı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the endeavor to analyze how the identity of Muslim women is portrayed on digital platforms, exemplified through the Netflix digital platform's series“Élite.”The issue of representation in traditional and new media is a frequently discussed theme in the literature, particularly regarding themes of Islamophobia, Orientalism, and self-Orientalism, which have been the focus of various research studies examining the representation of Muslim women. However, specifically regarding academic studies conducted in Turkey, it is evident that there has not been a detailed investigation into how the identity of Muslim women is represented on digital platforms. Within this context, the study aims to elucidate the themes through which the identity of Muslim women is addressed in the“Élite”series broadcasted on the Netflix digital platform. The research method involves the application of document analysis, a qualitative research technique frequently utilized in examining content, to explore the 24 episodes spanning three seasons of the“Élite”series released on the Netflix digital platform in 2018. The analysis phase has been structured around predetermined themes.The findings reveal a persistent portrayal of the identity of Muslim women, prevalent in countries where the majority is non-Muslim, characterized by labels such as terrorist, virgin, veiled, and women living under male domination, reinforcing an enduring media perception. The headscarf, as one aspect symbolizing Muslim women, is framed in an alienating approach that almost legitimizes exposure to hate speech and discrimination. Additionally, Muslim women are associated with terms such as Taliban, Arab, suicide bomber, reflecting numerous negative elements related to Islam and Muslim individuals within the series. Consequently, it can be stated that the Spanish youth series“Élite”is approached with an Islamophobic style, maintaining continuity from traditional media to new media platforms.