Menstrual semptomlar ve doğum algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between menstrual symptoms and perception of childbirth examing the relationship
  1. Tez No: 848397
  2. Yazar: EDA NİSA TIRANPA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDEN ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum algısı, Ebelik, Lohusa, Menstruasyon, Semptom
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Araştırmada menstrual semptomlar ile doğum algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma analitik-kesitsel olarak, Kasım 2021 ile Ağustos 2022 tarihleri arasında, İzmir ili Özel Egepol Hastanesinde normal doğum yapan 285 lohusa ile yürütüldü. Veriler kişisel bilgi formu, Menstruasyon Semptom Ölçeği (MSÖ) ve Annenin Doğumu Algılaması Ölçeği (ADAÖ) kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Pearson ve Spearman korelasyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Lohusaların yaş ortalaması 28,07±4,88 yıl olarak belirlendi. Lohusaların %34,0'ının eğitim durumunun önlisans/lisans/üniversite mezunu, %53,0'ının aktif olarak çalıştığı ve %46,7'sinin gelirinin giderinden fazla olduğu tespit edildi. Çalışmada lohusaların MSÖ toplam puan ortalaması 54,78±15,24 ve ADAÖ toplam puan ortalaması 83,44±12,81 olarak tespit edildi. Lohusaların MSÖ toplam puanı (r:0.186, p:0.002), negatif etkiler/somatic yakınmalar alt boyut puanı (r:0,138, p:0,02), menstrual ağrı belirtileri alt boyut puanı (r:0,141, p:0,018), baş etme yöntemleri alt boyut puanı (r:0,181, p:0,002) ile ADAÖ farkında olma alt boyut puanları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptandı. Ayrıca MSÖ baş etme yöntemleri alt boyut puanı ile ADAÖ eşin katılımı alt boyut puanları arasında da pozitf yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edildi (r:0,117, p:0,049). Sonuç: Çalışmada lohusaların doğum algılarının olumlu ve menstrual semptomların şiddettinin orta düzeyde olduğu tespit edildi. Ayrıca menstrual semptomların şiddeti arttıkça doğum algısının farkında olma düzeyinin de arttığı, kadınların menstrual semptomlarla baş etme düzeyi arttıkça doğumu algılamada eşin katılım düzeyi de arttığı saptanmıştır. Bu konuda daha kapsamlı araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The study aimed to examine the relationship between menstrual symptoms and perception of childbirth. Materials and Method: This analytical cross-sectional study was conducted between November 2021 and August 2022 with 285 women who gave birth normally in Private Egepol Hospital in Izmir province. Data were collected using a personal information form, Menstrual Symptom Scale and Maternal Perception of Childbirth Scale. Descriptive statistics and Pearson and Spearman correlation analyses were performed to analyze the data. Results: The mean age of the puerperium was 28.07±4.88 years. It was determined that 34.0% of the puerperium were associate/undergraduate/university graduates, 53.0% were actively working and 46.7% had an income higher than their expenses. In the study, the mean total score of the puerperium was 54.78±15.24 and the mean total score of the ADAÖ was 83.44±12.81. It was found that there was a statistically significant positive correlation between the total score of the puerperium (r:0.186, p:0.002), negative effects/somatic complaints subscale score (r:0.138, p:0.02), menstrual pain symptoms subscale score (r:0.141, p:0.018), coping methods subscale score (r:0.181, p:0.002) and ADAÖ awareness subscale scores. In addition, a statistically significant positive correlation was found between the MSÖ coping methods sub-dimension score and the ADAÖ spouse involvement sub-dimension scores (r:0.117, p:0.049). Conclusion: In the study, it was determined that the perception of birth of puerperas was positive and the severity of menstrual symptoms was moderate. It was also found that as the severity of menstrual symptoms increased, the level of awareness of birth perception increased, and as the level of women's coping with menstrual symptoms increased, the level of spousal participation in perceiving birth increased. It is recommended to conduct more comprehensive studies on this subject Keywords : Perception of birth, Midwifery, Puerperium, Menstruation, Symptom.