Öğretmen adaylarının etkili öğrenme çevresi oluşturma özyeterlik inançlarının incelenmesi
Investigation of pre-teacher's self-efficient beliefs on creating an effective learning environment
- Tez No: 848461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkili öğrenme çevresi, öğretmen adayları, öz yeterlik inancı, An effective learning environment, teacher candidates, self-efficacy belief
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırma, öğretmen adaylarının etkili bir öğrenme çevresi oluşturma öz yeterlik inançlarının incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğretmen adaylarının etkili öğrenme çevresi oluşturma öz yeterlik inançlarını belirlemek ve öz yeterlik inançlarının bağımsız değişkenlere göre değişip değişmediğinin incelenmesi amaçlandığı için tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2020-2021 Eğitim Öğretim yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi öğretmenlik programlarında üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenim gören 3010 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi uygun örnekleme yöntemi (covenience sampling) ile belirlenmiştir Bu doğrultuda 498 öğrenciye ulaşılmıştır. Alınan dersler vesilesiyle konuya daha hâkim olacakları düşüncesiyle 3. ve 4. sınıflar araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarının etkili öğrenme çevresi oluşturma öz yeterlik inançlarını ölçmek için araştırmacı tarafından geliştirilen“Etkili Öğrenme Çevresi Oluşturma Öz Yeterlik İnançları Ölçeği”, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla“Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılırken, öğretmen adaylarının demografik bilgilerini belirlemek içinde“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21.0 ile LISREL 8.7 paket programlarından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda edinilen bulgularda; cinsiyete göre; öğretmen adaylarının etkili bir öğrenme çevresi oluşturma öz yeterlik inançların da cinsiyetlerinin anlamlı bir etkisi bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf düzeyine bakıldığında; öğretmen adaylarının etkili bir öğrenme çevresi oluşturma öz yeterlik inançların sınıf düzeylerinin anlamlı bir etkisi bulunmaktadır. 4. Sınıf öğretmen adaylarının etkili bir öğrenme çevresi oluşturma öz yeterlik inançlarının 3. Sınıf öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu söylenebilir. Akademik başarılarına bakıldığında; not ortalaması 3,26-4,00 arasında olan öğretmen adaylarının etkili bir öğrenme çevresi oluşturma öz yeterlik inançlarının not ortalaması 1,76-3,25 arasında olan öğretmen adaylarına kıyasla daha yüksek olduğu söylenebilir. Bölüm türüne göre bakıldığında; öğretmen adaylarının etkili öğrenme çevresi oluşturma öz yeterlik inançları üzerinde öğrenim gördükleri bölümlerin anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır. Bölümden memnun olma durumuna bakıldığında; bölümlerinden çok memnun olan öğretmen adaylarının etkili bir öğrenme çevresi oluşturma öz yeterlik inançlarının bölümlerinden orta düzeyde memnun olan öğretmen adaylarına kıyasla daha yüksek olduğu söylenebilir. Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının etkili bir öğrenme çevresi oluşturma öz yeterlik inançları ile öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları arasında ilişkinin sonucuna bakıldığında; faktörler arasında orta düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the self-efficacy beliefs of teacher candidates in creating an effective learning environment. The study is a survey model, as it is aimed to determine the self-efficacy beliefs of prospective teachers about creating an effective learning environment and to examine whether their self-efficacy beliefs change according to independent variables. The population of the research consists of 3010 students studying in the third and fourth grades of Gazi University Gazi Education Faculty teaching programs in the 2020-2021 academic year. The sample of the study was determined by the covenience sampling method. In this direction, 498 students were reached. The 3rd and 4th grades were included in the research with the thought that they would have a better command of the subject thanks to the lessons taken. In the study, the“Effective Learning Environment Self-Efficacy Scale”developed by the researcher to measure the self-efficacy beliefs of pre-service teachers in creating an effective learning environment, the“Attitude Scale towards Teaching Profession”was used to determine their attitudes towards the teaching profession, and the“Personal Knowledge Scale”was used to determine the demographic information of prospective teachers. form" was used. SPSS 21.0 and LISREL 8.7 package programs were used in the analysis of the data. In the findings obtained as a result of the research; by gender; It was concluded that the gender of the pre-service teachers did not have a significant effect on the self-efficacy beliefs of creating an effective learning environment. Looking at the grade level; pre-service teachers' self-efficacy beliefs about creating an effective learning environment have a significant effect on their grade level. It can be said that the self-efficacy beliefs of 4th grade teacher candidates to create an effective learning environment are higher than 3rd grade students. Considering their academic achievements; It can be said that the self-efficacy beliefs of pre-service teachers with a grade point average between 3.26-4.00 are higher than those with a grade point average between 1.76-3.25. Considering the section type; The departments they studied did not have a significant effect on the self-efficacy beliefs of pre-service teachers in creating an effective learning environment. Considering the state of being satisfied with the department; It can be said that the self-efficacy beliefs of pre-service teachers who are very satisfied with their departments are higher than those who are moderately satisfied with their departments. It is seen that there is a moderately positive and significant relationship between the factors.