Tekirdağ ili Muratlı ilçesindeki köylerin tarım topraklarının araştırılması
Investigation of the fertility status of agricultural soils in villages in Muratlı district of Tekirdağ province
  1. Tez No: 848494
  2. Yazar: NEZİRE NUR TOPCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ADİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Verimliliği, Toprak Analizi, Makro Besin Elementi, Mikro Besin Elementi, Soil Fertility, Soil Analysis, Macro Nutrient Element, Micro Nutrient Element
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu araştırma Tekirdağ İli Muratlı İlçesindeki Köylerin verimlilik durumlarının araştırılması amacıyla yapılmıştır. Tarım topraklarının bazı makro ve mikro besin elementleri ve toprağın bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri değerlendirilmiştir. Çalışmamızda 20 farklı köyden 20 toprak örneği alınmış ve çalışma için analiz edilmiştir. Bu analize göre toprakların kum, silt, kil oranlarının belirlenmesiyle toprakların tekstür sınıfı ve pH, kireç, organik madde, tuz içerikleriyle besin elementlerinden fosfor, potasyum, magnezyum, demir, bakır, çinko ve mangan elementleri incelenmiş ve tespit edilen sonuçlara göre sınıflandırılmıştır. Analiz sonuçlarına göre verimlilik durumları belirlenmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, toprak örneklerinin yarayışlı P, değişebilir K, Ca, Mg, yarayışlı Fe, Cu, Zn ve Mn içerikleri sırası ile 0,673-3,733 mgkg-1 ; 41,23-731 mgkg-1 , 1119-12070 mgkg-1 , 67,03-909,2 mgkg-1 , 2,01-99,08 mgkg-1 , 0,673-3,733 mgkg-1 ; 0,157-11,55 mgkg-1 ve 6,69-64,13 mgkg-1 arasında bulunmuştur. Organik madde içeriği toprakların %45'inde 'orta' olarak değerlendirilmiştir. Toprakların büyük bir bölümü nötr ve yarısının kireçli olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda toprak örneklerinde yarayışlı fosfor (P)“fazla”, değişebilir potasyum (K)“yeterli”, yarayışlı mangan (Mn)“yeterli”ve Ca bitki besin elementi içerikleri“fazla”bulunmuştur. Bütün toprak örneklerinde yarayışlı bakır (Cu) ve çinko (Zn) içerikleri“yeterli”seviyede bulunurken, demir (Fe) içeriği“yüksek”seviyede bulunmuştur. Bitkilerde“yeterli”bulunan değişebilir magnezyum (Mg) besin elementidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the productivity status of the villages in Muratlı District of Tekirdağ Province. Some macro and micro nutrients of agricultural soils and some physical and chemical properties of the soil were evaluated. In our study, 20 soil samples were taken from 20 villages and analyzed for the study. According to this analysis, by determining the sand, silt and clay ratios of the soils, the texture class of the soils and the pH, lime, organic matter, salt ratios and the nutritional elements nitrogen, phosphorus, potassium, magnesium, iron, copper, zinc and manganese were examined and classified according to the determined results. According to the analysis results, efficiency situations were determined. As a result of the evaluations, the available P, exchangeable K, Ca, Mg, available Fe, Cu, Zn and Mn contents of the soil samples were 0.673-3.733 mgkg-1, respectively; 41.23-731 mgkg-1 , 1119-12070 mgkg-1 , 67.03-909.2 mgkg-1 , 2.01-99.08 mgkg-1 , 0.673-3.733 mgkg-1 ; It was found between 0.157-11.55 mgkg-1 and 6.69-64.13 mgkg-1. Organic matter content was rated as 'medium' in 45% of the soils. It was determined that 50% of the soils are calcareous and 75% are neutral. At the same time, the contents of available phosphorus (P)“excess”, exchangeable potassium (K)“sufficient”, calcium (Ca)“excess”and available manganese (Mn) plant nutrients were found“sufficient”in the soil samples. While available copper (Cu) and zinc (Zn) contents were found at 'sufficient' level in all soil samples, iron (Fe) content was found to be at 'high' level. Exchangeable Magnesium (Mg) plant nutrient element was found to be“sufficient ”.