Reconciliating with trauma through narrative in Madeline Miller's Circe and Nazlı Eray's Orpheus
Madeline Miller'ın Ben, Kirke ve Nazlı Eray'ın Orphée romanlarında anlatı aracılığı ile travmayla uzlaşma
- Tez No: 848493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Anlatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Madeline Miller, Nazlı Eray, Travma, Comparative Literature, Madeline Miller, Narrative, Nazlı Eray, Trauma
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Günümüzde sıklıkla karşılaşılan travma kavramı en öz hali ile hem bedensel hem de psikolojik anlamdaki yaraya işaret etmektedir. Kapsamı çok geniş olan travma kavramı bu yapısı sebebi ile tıp, psikoloji ve edebiyat gibi pek çok farklı alanda çeşitli araştırmalara konu olmaktadır. Özellikle her iki Dünya Savaşı'nın gerçekleştiği, modernleşmenin hızlandığı ve teknolojinin giderek ilerlediği yirminci yüzyıldan itibaren travma kavramına yönelik ilgide bir artış olduğu görülmüştür. Bu ilgi, yirminci yüzyılın sonlarına doğru edebiyat alanında da yankılanmıştır. Cathy Caruth, Shoshana Felman ve Geoffrey Hartman gibi isimlerin öncülük ettiği edebi travma teorisi, edebiyat alanındaki eserleri okuma ve yorumlama deneyimi için yeni bir perspektif sunmuştur. Karşılaştırmalı edebiyat alanında ortaya konan bu çalışma, psikolojik travma kavramını Madeline Miller'ın Ben, Kirke adlı eseri ve Nazlı Eray'ın Orphee eseri üzerinden değerlendirmektedir. Bu doğrultuda psikolojik travmanın eserlerdeki kadın karakterler üzerindeki etkisi ile anlatı üzerindeki etkisi incelenmektedir. Her iki eserde de yer alan kadın başkahramanların anlatıcı pozisyonunda olduğu görülmekte ve bu anlatıların travma ile uzlaşmada nasıl bir etkiye sahip olduğu gözden geçirilmektedir. Böylelikle, bu çalışmada Türk ve Amerikan Edebiyatına ait iki esere edebi travma teorisi ışığında gerçekleştirilen farklı bir okuma önerisi sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Trauma as a concept that is usually encountered in our time, refers to both physical and psychological wounds. Due to this structure, the concept of trauma, which is noticeably inclusive, becomes the subject of various research in many distinctive fields such as medicine, psychology, and literature. The attention towards trauma has grown particularly since the twentieth century, in which both World Wars occurred, modernization increased, and technology advanced. This interest echoed in literature towards the end of the twentieth century. The literary trauma theory, which was pioneered by Cathy Caruth, Shoshana Felman, and Geoffrey Hartman, has offered a new perspective for the attempt to read and interpret the literary works. Carried within the field of Comparative Literature, this study evaluates the concept of psychological trauma through Madeline Miller's Circe and Nazlı Eray's Orpheus. In this context, the impacts of psychological trauma on the female characters in these literary works and their effects on the narrative are analyzed. It is seen that the female protagonists in both works are narrators and it is scrutinized how these narratives have an effect on their reconciliation with trauma. Herewith, it is aimed to offer an alternative reading for these literary works that belong to Turkish and American literature in the light of literary trauma theory.