Çizgi film jeneriklerinde renk ve tipografi
Colour and typography in cartoon generics
- Tez No: 848529
- Danışmanlar: PROF. YUSUF KEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çizgi Film, Jenerik Tasarımı, Görsel Tasarım ve İletişim Unsurları, Tasarım İlkeleri, Cartoon, Title Sequence, Visual Design And Communication Elements, Design Principles
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Günümüzde bir bireyin gelişiminde büyük rol oynayan çizgi filmler kişinin görsel ve işitsel algısında önemli bir yer tutmaktadır. Bir çizgi filmin bireye aktarımında iletişimin kurulmaya başladığı ilk an filmin jeneriğidir. Bu kısımda yönetmen veya tasarımcı görsel ve işitsel unsurlarla film hakkında bilgi vermeye çalışırken aynı zamanda dikkat çekerek ve merak uyandırarak kişiyi filme hazırlar. Bunu sağlarken de iletişimin görsel ve işitsel unsurlarından yararlanır. Özellikle bilginin direk olarak aktarımında yardımcı olan tipografi ve renk algıda ve anlaşılırlıkta anlatımı güçlendiren görsel öğelerdir. Bu bağlamda her iki öğenin de temsil ettiği şeyi vurgulayacak şekilde ele alınması gerektiği düşünülmektedir. Böylelikle izleyicisine birkaç saniye içerisinde aktarılan jeneriklerin başlığında tipografi ve renk filmin türüne, içeriğine aynı zamanda kitlesine göre ele alındığı taktirde kişi ve film arasında bağ kuracak ve amacına ulaşacaktır. Yapılan araştırmalar ve elde edilen bilgiler doğrultusunda görsel ve işitsel unsurlar çoğunlukla çizgi filmlerin doğasına göre oluşturulmuş olsalar dahi mesajın aktarımından ziyade hareketliliğin ve karmaşanın ön planda tutulduğu görülmektedir. Bu araştırmada“çizgi film jeneriklerinde tipografi ve renk”başlığı adı altında farkındalık sağlamak ve kaynak oluşturmak adına konu üzerinde durulmuş, ayrıca görsel öğeler tasarım ilkeleri ışığında ele alınarak örnek bir uygulama çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, cartoons, which play a great role in the development of an individual, have an important place in the visual and auditory perception of the individual. The first moment when communication starts to be established in the transfer of a cartoon film to an individual is the credits of the film. In this part, the director or designer tries to give information about the film with visual and auditory elements, while at the same time preparing the person for the film by attracting attention and arousing curiosity. While achieving this, he/she utilises the visual and auditory elements of communication. Especially typography and colour, which help in the direct transfer of information, are visual elements that strengthen the narrative in perception and comprehensibility. In this context, it is thought that both elements should be handled in a way to emphasise what they represent. Thus, if the typography and colour in the title of the credits, which are transferred to the audience in a few seconds, are handled according to the type, content and audience of the film, it will establish a connection between the person and the film and achieve its purpose. In line with the researches and information obtained, it is seen that even though visual and audio elements are mostly created according to the nature of cartoons, mobility and complexity are prioritised rather than the transfer of the message. In this research, under the title of“typography and colour in cartoon credits”, the subject was focused on in order to provide awareness and create a resource, and a sample application study was carried out by considering the visual elements in the light of design principles.