Impact of corporate sustainability on market performance: Mediating role of revenues and moderating role of profitability
Kurumsal sürdürülebilirliğin piyasa performasına etkisi: Gelirlerin aracı rolü ve karlılığın düzenleyici rolü
- Tez No: 848567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM SAYILIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal sürdürülebilirlik performansı, ESG, Çevresel performans, Sosyal performans, Yönetişim performansı, Firma değeri, Düzenleyici aracılık, Corporate sustainability performance, ESG, Environmental performance, Social performance, Governance performance, Market value, Moderated mediation
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, kurumsal sürdürülebilirlik performansı ile firmaların piyasa değeri arasındaki ilişkinin altında yatan mekanizmalar incelenmiştir. Kurumsal sürdürülebilirlik performansının ölçütü olarak Refinitiv ESG Veritabanı'ndan alınan ESG skorları kullanılmıştır. Hem genel ESG skoru ile ölçülen kurumsal sürdürülebilirlik performansı skorları, hem de ESG alt boyutlarının skorları, yani çevresel performans, sosyal performans ve yönetişim performansı skorları dikkate alınmıştır, Firmaların piyasa performansının ölçütü olarak şirketlerin piyasa değeri kullanılmıştır. Örneklemimiz, 5 bölgedeki 74 ülkeden 5450 şirketin 2018-2022 dönemindeki yıllık verilerinden oluşmaktadır. Kurumsal sürdürülebilirlik performansı ile firmaların piyasa değeri arasındaki ilişkiyi incelemek için, Hayes Süreç Modellemesi kullanılmış ve düzenleyici aracılık modelleri kurulmuştur. Genel ESG skorlarına ilişkin sonuçlar, sürdürülebilirlik performansı ile firmaların piyasa değeri arasında anlamlı pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, firmaların gelirinin, ESG performansı ve firmaların piyasa değeri arasındaki ilişkiye aracılık ettiği bulunmuştur. Dolayısıyla, bir firmanın ESG performansına olan bağlılığının, gelirlerini olumlu etkilediği ve gelirlerin de firmaların piyasa değerini önemli ölçüde etkilediği çıkarımı yapılabilir. Yanısıra, ESG performansının firmaların piyasa değeri üzerindeki doğrudan etkisinin ve firmaların geliri aracılığıyla ESG performansının firmaların piyasa değeri üzerindeki dolaylı etkisinin ROA tarafından düzenlendiği bulunmuştur. Ayrıca, ESG'nin alt boyutlarının firmaların piyasa değeri üzerindeki etkisi aynı modelleme yöntemiyle analiz edilerek benzer sonuçlar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the underlying mechanisms of the relationship between corporate sustainability performance and the market value of firms. We utilized ESG scores obtained from the Refinitiv ESG Database as a proxy for corporate sustainability performance. We considered both the corporate sustainability performance, measured by overall ESG score, and the individual ESG dimension performance measured by ESG pillar scores, i.e., environmental performance, social performance, and governance performance scores. We utilized the market value of companies as a proxy of market performance. Our sample includes 5450 companies from 74 countries in 5 regions for 10 sectors with annual data in 2018 - 2022. We used Hayes Process Modeling to explore the relationship between corporate sustainability performance and the market value of firms. We constructed moderated mediation models. Regarding the overall ESG scores, the results reveal a significant positive relationship with sustainability performance and the market value of firms. We also found that firms' revenue mediates the relationship between ESG performance and the market value of firms. Hence, it can be inferred that a firm's commitment to ESG performance positively influences its revenues, which significantly affects its market value. In addition, we found that the direct effect of ESG performance on the market value of firms and the indirect effect of ESG performance on the market value of firms through firms' revenue is moderated by ROA. Furthermore, we analyzed the impact of individual pillars within ESG on the market value of firms using the same modeling method and found similar results.