The impact of being listed in the BIST Sustainability Index and corporate governance principles on the financial performance of companies
BİST Sürdürülebilirlik Endeksinde yer almanın ve kurumsal yönetim ilkelerinin şirketlerin finansal performansı üzerindeki etkisi
- Tez No: 978846
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT GÖKÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim Performansı, ESG, Finansal Performans, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, Corporate Governance Performance, ESG, Financial Performance, BIST Sustainability Index
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin finansal performansı ile kurumsal yönetişim düzeyi ve sürdürülebilirlik endeksine dahil olma durumları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. 2014–2023 dönemini kapsayan firma düzeyinde panel veri seti kullanılarak gerçekleştirilen analizde, Fama-MacBeth regresyon yöntemi uygulanmıştır. Bu yöntem, her yıl için ayrı ayrı çapraz-kesit regresyonları tahmin eder ve elde edilen katsayıları zaman içinde ortalayarak, hem firma düzeyindeki heterojenliği dikkate alır hem de döneme özgü etkileri yansıtır. Modellerde finansal performans göstergesi olarak Özsermaye Karlılığı (ROE), Varlık Karlılığı (ROA) ve EBITDA/Toplam Varlıklar oranı gibi muhasebe temelli metriklerin yanı sıra, raw ve alfa getirileri gibi piyasa temelli göstergeler de kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler arasında kurumsal yönetişim performansı, piyasa değeri (market capitalization), sistematik risk (beta), piyasa/defter oranı, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ne (SIC) dahil olma durumu ve bir önceki döneme ait getiriler yer almıştır. Toplamda kurulan on iki farklı model, aynı değişkenlerin farklı performans göstergeleri üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı biçimde analiz etme imkânı sunmuş, bu da bulguların daha geniş bir çerçevede değerlendirilmesine olanak tanımıştır. Bulgular, piyasa değerinin özellikle muhasebe temelli göstergelerde daha yüksek finansal performansla ilişkili olduğunu ortaya koymakla birlikte, bu etki her modelde anlamlı değildir. Kurumsal yönetişim performansı ise bazı modellerde, özellikle ROE ve EBITDA'ya odaklananlarda, kısa vadede daha düşük kârlılık ile ilişkilendirilmiştir. Bu durum, yönetişim uygulamalarının etkilerinin zamanla ortaya çıkabileceğini ya da kısa vadede uygulama maliyetlerinin ağır basabileceğini düşündürmektedir. Kümülatif getiri analizi, örneklem döneminde sürdürülebilirlik endeksinin BIST100'e kıyasla daha iyi performans göstermiş gibi göründüğünü ortaya koysa da, getiriler arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı değildir. Ayrıca, SIC değişkeni finansal performans göstergeleriyle tutarlı veya istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki sergilememektedir. Bu durum, sürdürülebilirlik endeksine dahil olmanın kısa vadede otomatik olarak daha yüksek finansal performansa yol açmadığını göstermektedir Elde edilen sonuçlar, yönetişim ve ESG uygulamalarının kısa vadede firmaların operasyonel maliyetlerini artırabileceğini ortaya koymaktadır. Uyum süreçleri, politika revizyonları ve paydaşlara yönelik şeffaflık uygulamaları, işletme giderlerini yükseltebilir ve bu durum kârlılığı ve hisse performansını geçici olarak olumsuz etkileyebilir. Ancak bu uygulamaların yalnızca kısa vadeli etkileriyle değerlendirilmesi yanıltıcı olabilir. ESG odaklı stratejiler çoğunlukla uzun vadeli riskleri azaltmayı ve yatırımcı güvenini pekiştirmeyi hedeflemekte olup, zaman içinde firma değerine olumlu katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study explores how corporate governance performance and sustainability index participation relate to the financial performance of companies listed on Borsa Istanbul (BIST). Utilizing a firm-level panel dataset covering the 2014–2023 period, the analysis was conducted using the Fama-MacBeth regression approach. This method involves estimating cross-sectional regressions separately for each year and averaging the resulting coefficients over time, thereby accounting for firm-level heterogeneity while capturing time-specific effects. The models include Return on Equity (ROE), Return on Assets (ROA), and EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization) to Total Assets as accounting measures, while raw and alphas are considered as market-based outcomes. Independent variables encompass corporate governance performance, firm size (measured by market capitalization), systematic risk (beta), book-to-market (B/M) ratio, inclusion in the Sustainability Index Dummy (SIC), and prior-period returns. A total of twelve model specifications were employed, allowing for a comparative analysis of how the same explanatory variables relate to different dimensions of financial performance. This design provided a broader perspective on the ESG (Environmental, Social and Governance) performance nexus and helped assess the robustness of the results. The results show that market capitalization is generally associated with improved financial performance, especially in accounting-based models, although this effect is not consistently significant across all specifications. Corporate governance performance, on the other hand, displays mixed results. In several models, particularly those focused on ROE and EBITDA, higher governance scores are linked to lower short-term performance, which might reflect adjustment costs or lagged impacts. Although the cumulative return analysis suggests that the sustainability index appears to have outperformed the BIST100 over the sample period, the differences in returns are not statistically significant. Moreover, the SIC variable does not exhibit a consistent or statistically significant relationship with financial performance indicators, implying that inclusion in the sustainability index does not inherently result in superior short-term financial outcomes. These results may reflect the short-run costs associated with governance and ESG implementation. Measures such as reporting compliance, policy restructuring, and stakeholder transparency often lead to a rise in operational expenses, which can weigh on profitability and share performance in the near term. Nevertheless, these practices should not be assessed solely through a short-term lens. ESG-oriented strategies are often aimed at reducing long-term risks and improving investor confidence, which may contribute positively to firm value over time.