Impact of women on board on sustainability performance: An analysis for BIST companies
Yönetim kurulundaki kadınların sürdürülebilirlik performansına etkisi: BIST şirketleri için bir analiz
  1. Tez No: 938567
  2. Yazar: ZEYNEP ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞNUR BALSARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim kurulu cinsiyet çeşitliliği, Kurumsal yönetim, Sürdürülebilirlik uygulamaları, Finansal performans, Gelişmekte olan pazarlar, Board gender diversity, Corporate governance, Sustainability practices, Financial performance, Emerging markets
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma, Borsa İstanbul'da (BIST) listelenen şirketlerde yönetim kurulu cinsiyet çeşitliliğinin finansal performans ve sürdürülebilirlik uygulamaları üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Kaynak Bağımlılığı, Vekâlet ve Kritik Kütle gibi teorilere dayanarak yapılan araştırma, yönetim kurullarında kadın temsilinin sürdürülebilirlik performansına nasıl katkıda bulunabileceğini incelemektedir. Literatür, çeşitli yönetim kurullarının benzersiz kaynaklar sağlayabileceğini, gözetim işlevini güçlendirebileceğini ve toplumsal beklentilerle daha uyumlu hale gelebileceğini öne sürmektedir; ancak, cinsiyet çeşitliliğinin etkisi genellikle bağlama özgü faktörler tarafından şekillenir. Çalışmada, cinsiyet çeşitliliği ölçütleri ile finansal göstergeler arasındaki ilk ilişkileri değerlendirmek için korelasyon analizi kullanılarak ve sürdürülebilirlik benimseme olasılığını değerlendirmek için panel lojistik regresyon yöntemi kullanılarak nicel bir metodoloji uygulanmıştır. Bu yaklaşım, hem zamansal hem de şirkete özgü değişkenleri dikkate alarak, gelişmekte olan bir piyasa bağlamında cinsiyet çeşitliliğinin kurumsal sürdürülebilirteki rolünü anlamak için sağlam bir çerçeve sunmaktadır. Ampirik bulgular, yönetim kurulu büyüklüğü ve bağımsız üye varlığının sürdürülebilirlik uygulamaları ile pozitif bir korelasyona sahip olduğunu ortaya koyarken, kadın temsilinin etkisinin role göre değişiklik gösterdiğini göstermektedir. Kadın yöneticilerin, bağımsız kadın yöneticilere kıyasla sürdürülebilirlik benimsemesi ile daha güçlü bir ilişki gösterdiği, rolün etkisinin önemini vurgulamaktadır. Sektörel eğilimler ayrıca daha büyük ve kaynak açısından verimli firmaların sürdürülebilir uygulamalara daha fazla eğilim gösterdiğini göstermektedir. Bu bulgular, Türkiye'deki cinsiyet çeşitliliği, yönetim kurulu yapısı ve sürdürülebilirlik arasındaki karmaşık etkileşimi vurgulayarak, kapsayıcı ve sürdürülebilir yönetişimi teşvik etmek isteyen politika yapıcılar ve kurumsal liderler için iç görüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of board gender diversity on financial performance and sustainability practices within firms listed on Borsa Istanbul (BIST). Drawing on theories such as Resource Dependence, Agency, and Critical Mass, the research explores how female representation on boards may contribute to sustainability performance. The literature suggests that diverse boards can offer unique resources, strengthen oversight, and better align with societal expectations; however, the influence of gender diversity is often shaped by context-specific factors. A quantitative methodology is employed, utilizing correlation analysis to assess initial associations between gender diversity metrics and financial indicators, alongside panel logistic regression to evaluate the probability of sustainability adoption. This approach accounts for both temporal and firm-specific variations, providing a robust framework to understand the role of gender diversity in corporate sustainability within an emerging market context. The empirical findings reveal that while board size and the presence of independent directors positively correlate with sustainability practices, the influence of female representation varies by role. Female executives show a stronger association with sustainability adoption than independent female directors, highlighting the importance of role-specific impacts. Sector-specific trends also indicate that larger, resource-efficient firms are more likely to engage in sustainable practices. These findings underscore the complex interplay between gender diversity, board structure, and sustainability in Türkiye, offering insights for policymakers and corporate leaders aiming to foster inclusive and sustainable governance.