Kurumsal sürdürülebilirliğin firmaların piyasa performansına etkisi
The impact of corporate sustainability on market performance of companies
  1. Tez No: 899808
  2. Yazar: ERHAN CAHİT BAHADIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik Endeksi, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik Yönetimi, Sustainability, Sustainability Index, Corporate Sustainability, Sustainability Management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Sürdürülebilirlik kavramı, son yıllarda sıkça kullanılmasına rağmen, kökenleri Antik Roma'ya kadar uzanan eski bir olgudur. Günümüzdeki anlamıyla kullanımı ise 20. yüzyılın ikinci yarısına dayanır. Sanayi Devrimi'nden sonra ekonomik büyüme ve nüfus artışı, doğal kaynakların tükenmesine ve çevresel sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu durum, ekonomik zenginliğin çevresel ve sosyal uyumla sorgulanmasına yol açmıştır. 1960'lı yıllardan itibaren çevre hareketleri ve ekolojik bilinç artmış, 1980'lerden itibaren toplumsal meseleler önem kazanmıştır. Birleşmiş Milletler'in Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu'nun raporu ile sürdürülebilir kalkınma kavramı tanıtılmış ve uluslararası düzeyde kabul görmüştür. John Elkington'ın“üçlü alt çizgi”(TBL) yaklaşımı, şirketlerin kârlılık, sosyal ve çevresel sorumluluklarını dengelemelerini savunmaktadır. Kurumsal sürdürülebilirlik, işletmelerin çevresel ve sosyal etkileri göz önünde bulundurarak faaliyet göstermelerini sağlar. Bu çalışmada, işletmelerin sürdürülebilirlik stratejilerini geliştirme ve uygulama süreçleri incelenmekte, sürdürülebilirliğin işletme performansına etkisi değerlendirilmektedir. Ayrıca, sürdürülebilirlik yönetimi ve raporlaması, işletmelerin uzun vadeli başarılarına katkılarıyla ele alınmaktadır. Ampirik uygulamalar kapsamında, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi ile uluslararası karşılaştırmalar, trend ve ekonometrik analizler gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainability has been frequently used in recent years, although its origins date back to Ancient Rome. Its contemporary usage emerged in the latter half of the 20th century. Post-Industrial Revolution, the increase in economic growth and population led to the depletion of natural resources and environmental issues. This prompted a reevaluation of economic wealth in harmony with environmental and social factors. From the 1960s, environmental movements and ecological awareness rose, and by the 1980s, societal issues gained prominence. The United Nations' World Commission on Environment and Development report introduced the concept of sustainable development, which gained international acceptance. John Elkington's“triple bottom line”(TBL) approach advocates balancing profitability with social and environmental responsibilities. Corporate sustainability allows businesses to operate considering their environmental and social impacts. This study examines the development and implementation processes of corporate sustainability strategies and evaluates their impact on business performance. Additionally, sustainability management and reporting are analyzed for their contributions to long-term business success. Empirical applications include comparative, trend, and econometric analyses of the BIST Sustainability Index.