Population ecology and local specialist film production organizations in Turkish film industry
Popülasyon ekolojisi ve Türk film endüstrisi'ndeki yerel uzman film yapım organizasyonları
- Tez No: 848573
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYZA OBA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Popülasyon Ekolojisi, Yoğunluk Bağımlılığı, Yerel Uzman Film Yapım Organizasyonları, Türk Film Endüstrisi, Hayatta Kalma, Population Ecology, Density Dependency, Local Specialist Film Production Organizations, The Turkish Film Industry, Survival
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
2000'li yılların başından itibaren film sayısı, seyirci sayısı ve gişe gelirlerindeki artış dikkatleri Türk sinema sektörünün üzerine çekti. Bu büyüme, Popülasyon Ekolojisi Teorisi'ne göre (Carroll, 1985)“genelci”organizasyonlar olarak adlandırılan büyük kuruluşların oligopolünün egemenliği ile rasyonelleştirilebilir. Nihayetinde, genelci organizasyonların sayısındaki artışa paralel olarak, Kaynak Bölümleme Modeli'nin önerdiği gibi uzman organizasyonların sayısı da artmaktadır. Benzer şekilde, Yoğunluk Bağımlılık Modeli (Hannan, 1986), genelci organizasyonların yoğunluğunun artmasının uzman organizasyonların sayısında artışa neden olduğunu varsaymaktadır. Türk film endüstrisi örneğinde, genelci film organizasyonlarının hakimiyeti ve artan yoğunluğu, uzmanlaşmış film organizasyonlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Bunun yanı sıra, Türk filmlerinin çeşitli uluslararası film festivallerindeki varlığı ve görünürlüğü de dikkat çekicidir. Bu nedenle, bu çalışma yerel uzman film yapım organizasyonlarına odaklanmaktadır. Yerel film organizasyonlarının verileri, Box Office Türkiye'nin web sitesinden (www.boxofficeturkiye.com) alınmaktadır. Yerel uzman film yapım organizasyonlarının uluslararası film festivallerindeki varlıkları ve ödülleri, Yamaç Okur'un hazırladığı online listeden kontrol edilmiştir. Bu araştırmanın zaman aralığı, Sinema Genel Müdürlüğü'nün bağımsız film yapımcılarına kamu kaynağı sağladığı ilk yıl olan 2005'ten başlamakta ve COVID-19 Pandemisi'nin ortaya çıktığı yıl olan 2019'da sona ermektedir. Yoğunluk Bağımlılık Modeli'ni Türk film endüstrisi verileriyle çalışmak için Populus yazılımı kullanılmıştır. Son olarak“sürdürülebilir”olanların ortak özellikleri incelenmiştir. Sonuç olarak, yerel bir uzman film üretim organizasyonunun sürdürülebilirliği, kurucunun geçmiş deneyimleri ve sektördeki kişisel bağlantıları ya da o kuruluş ya kurucusunun ya da sadece bir yönetmenin filmlerini çekmesine bağlıdır.
Özet (Çeviri)
The increase in the number of films, audience, and box-office revenues since the beginning of the 2000's attracted attention to the Turkish film industry. This expansion can be rationalized with the domination of oligopoly of large organizations, which are called“generalist”organizations in the Population Ecology Theory. As claimed by the resource partitioning model (Carroll, 1985), parallel to the increased number of generalist organizations, the number of specialist organizations increases as well. Similarly, the Density Dependence Model (Hannan, 1986) posits that an increase in the density of organizations within an environment results in the increase of formation of new organizations. In the case of the Turkish film industry, the increased density in terms of the number of film organizations resulted in the emergence of specialist film organizations. In addition to this, the presence and visibility of Turkish films in various international film festivals are also remarkable. Therefore, this study focuses on local specialist film production organizations. The data of local film organizations is collected from the website of Box Office Türkiye (www.boxofficeturkiye.com). Data about the awards of the production organizations is collected from a list prepared by Yamaç Okur. The study starts in 2005 when the General Directorate of Cinema began to support independent film producers with financial resources, and ends in 2019 when the COVID-19 Pandemic emerged. The software Populus is utilized to check the Density Dependence Model with the Turkish film industry data. Additionally, interviews are conducted to ensure the validity of the study. Lastly, the common assets of the“survived”ones are studied. As a result, the survival of a local specialist film production organization depends on the past experiences and network of the founder, or that organization produces films of its founder or only a single director.