Denim atıklarını kullanarak kompozit bisiklet kaskı tasarım ve üretiminin gerçekleştirilmesi
Design and production of composite bicycle helmet using denim wastes
- Tez No: 848644
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEMİK BÜNYAMİN ÜZÜMCÜ, DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: sürdürülebilirlik, tasarım, bisikletçi kaskı, kompozit, denim, sustainability, design, cyclist helmet, composite, denim
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Tekstil ürünlerinin kullanımları sonrasında oluşan atıkların yanı sıra, üretimlerinde ortaya çıkan atıkların da nasıl değerlendirileceğinin belirlenmesi, sürdürülebilirlik açısından önemli bir konudur. Sürdürülebilirlik odaklı bir yaklaşımla gerçekleştirilen bu tez çalışması, atık denim kumaşları yeniden kullanarak, kompozit bisikletçi kaskları üretmeyi amaçlamaktadır. Güvenlik, ergonomi ve kullanıcı konforu hususları göz önünde bulundurularak, farklı tasarım alternatifleri üzerinde çalışılmıştır. Seçilen tasarımlardan yola çıkılarak kalıplar oluşturulmuş, denim kumaş parçaları da elle serim yöntemiyle bu kalıplara yerleştirilmiştir. Kompozit malzeme kalıplara yerleştirildikten sonra uygun sıcaklık ve basınç altında şekillendirilmiştir. Bu süreç, atık denim kumaşların değerlendirilmesi ve geri dönüştürülmesi yoluyla sürdürülebilirlik odaklı bir üretim modeli sunmaktadır. Atık denim kumaşların, geri dönüşüm işlemlerine gerek kalmadan yeniden kullanmaları ve bunların bisiklet kaskları gibi katma değerli bir ürün kategorisinde değerlendirilmesi tez çalışmasının hem ekonomik hem de ekolojik yönünü ortaya koymaktadır. Çalışma, sürdürülebilir tasarım ve üretim konusunda örnek bir uygulama sunmaktadır. Bu araştırma, temelinde kask tasarımı ve üretimi olduğu için, konunun kaynağına bağlı olarak özgün bir ürün tasarımı yapıldığı çalışmanın özgünlüğünü göstermektedir. Çalışma içerisinde tasarım aşaması, kalıp oluşturma aşaması ve üretim işlemleri detaylı olarak aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In addition to the waste generated after the use of textile products, determining how to utilise the waste generated during their production is an important issue in terms of sustainability. This work, carried out with a sustainable approach, aims to produce composite bicycle helmets by reusing denim waste. Different design alternatives have been studied, taking into account safety, ergonomics and user comfort. Based on the selected designs, moulds were made and pieces of denim fabric were placed into these moulds using the hand lay-up method. After the composite material was placed in the moulds, it was shaped under appropriate temperature and pressure. The reuse of waste denim fabrics without the need for recycling processes and their utilisation in a value-added product category such as bicycle helmets reveals both the economic and ecological aspects of the thesis study. The study presents an exemplary practice in sustainable design and production. Since this research is based on helmet design and production, it shows the originality of the study in which an original product design is made depending on the source of the subject. The study details the design phase, the mould-making phase and the production processes.