Cam tavan sendromu algısının örgütsel sinizme etkisi
The effect of glass ceiling syndrome perception on organizational cynicism
  1. Tez No: 848653
  2. Yazar: KADRİYE MÜLAYİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜNSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam tavan sendromu, kadın yöneticiler, örgütsel sinizm, Glass ceiling syndrome, female managers, organizational cynicism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüz dünyasında değişen toplum yapısıyla birlikte kadının işgücüne katılım oranı günden güne artış göstermektedir. Kadınların işgücüne katılımı her geçen gün artış gösterse de gelişmiş ülkelerde dahi eşitlik sağlanamamış ve kadınlar iş dünyasında da cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmışlardır. Kadınların işgücüne katılımının artmasıyla yönetici pozisyonuna gelmesi de gündeme gelmiştir. Gerek dünyada gerekse Türkiye' de kadınların işgücüne katılmaları ve yönetim seviyelerine yükselmelerinde önlerinde birçok engel vardır. Kadınların yönetici pozisyonlarında ilerlemelerini engelleyen etmenler literatürde cam tavan kavramıyla ilişkilendirilmektedir. Çalışmanın ilk kısmında kadınların işgücüne katılımının tarihsel gelişimi ve güncel durumu, kadınların yönetim becerileri, cam tavan sendromu ve cam tavan sendromuna neden olan etmenler bireysel, örgütsel ve toplumsal olarak üç başlık altında incelenmektedir. Örgütsel sinizm, bireylerin çalıştıkları kurum veya organizasyona karşı besledikleri olumsuz ve kuşkucu tutumu ifade eden, günden güne artış gösteren ve örgütleri olumsuz etkileyen bir kavramdır. Çalışmanın ikinci kısmında sinizm kavramı, sinizm tarihçesi, örgütsel sinizmi oluşturan üç alt boyut ve örgütsel sinizmin neden ve sonuçları incelenmektedir. Çalışmanın üçüncü kısmında ise cam tavan sendromu algısının örgütsel sinizme etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda İstanbul'da Telekomünikasyon sektöründe çalışan 207 kişiden anket yönetimi ile veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SmartPLS 4 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada cam tavan sendromu algısına neden olan örgütsel etmenlerin örgütsel sinizm boyutları üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the changing social structure in today's world, the rate of women's participation in the workforce is increasing day by day. Although women's participation in the workforce is increasing day by day, equality has not been achieved even in developed countries and women have been exposed to gender discrimination in the business world. With the increase in women's participation in the workforce, their employment in managerial positions has also come to the fore. Both in the world and in Turkey, there are many obstacles for women to participate in the workforce and rise to management levels. Factors that prevent women from advancing in managerial positions are associated with the concept of glass ceiling in the literature. In the first part of the study, the historical development and current situation of women's participation in the workforce, women's management skills, glass ceiling syndrome and the factors that cause glass ceiling syndrome are examined under three headings: individual, organizational and social. Organizational cynicism is a concept defined as a negative attitude towards the organization in which a person works, which increases day by day and negatively affects organizations. In the second part of the study, the concept of cynicism, the history of cynicism, the three sub-dimensions that constitute organizational cynicism, and the causes and consequences of organizational cynicism are examined. In the third part of the study, the effect of glass ceiling syndrome on organizational cynicism was investigated. In this context, data was collected through survey management from 207 people working in the Telecommunication sector in Istanbul. The obtained data were analyzed with the SmartPLS 4 program. The study concluded that the organizational factors that cause the perception of glass ceiling syndrome have a significant and positive effect on the dimensions of organizational cynicism.