Kadın çalışanlarda cam tavan sendromu algısı ve örgütsel sinizm ilişkisi: Gaziantep örneği
The relationship of glass ceiling syndrome and organizational cynicism among female employees in Gaziantep
  1. Tez No: 910069
  2. Yazar: NESRİN NUR YILMAZ YOKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKMEN DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Çalışanlar, Cam Tavan Sendromu, Örgütsel Sinizm, Kariyer Engeli, Cinsiyet Ayrımcılığı, Female Employees, Glass Ceiling Syndrome, Organizational Cynicism, Career Barrier, Gender Discrimination
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı çalışma hayatında yer edinmiş olan kadınlarda cam tavan sendromu algısının örgütsel sinizm üzerindeki etkisini incelemektedir. Araştırmada Brandes vd. (1999)'nin örgütsel sinizm ölçeği ile Karaca (2007)'nın cam tavan sendromu ölçeğinden faydalanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Gaziantep iline bağlı olarak kamu ve özel sektörde hizmet veren kadın çalışanlar araştırmanın evreni olarak belirlenmiş ve 409 kadın çalışan anket çalışmasına gönüllü olarak katılmıştır. Toplanan veri, IBM SPSS istatistik programı yardımıyla yorumlanmıştır. Yapılan analizler neticesinde cam tavan algısının örgütsel sinizm üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu da göstermektedir ki kadınlar kariyer engellerine takıldıkça çalıştıkları kurumla aralarındaki bağ zayıflamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effect of glass ceiling syndrome perception on organizational cynicism in women who have established themselves in working life. In the research, Brandes et al. (1999)'s organizational cynicism scale and Karaca (2007)'s glass ceiling syndrome scale were used. For this purpose, female employees serving in the public and private sectors in Gaziantep were determined as the population of the research and 409 female employees participated in the survey voluntarily. The collected data was interpreted with the help of IBM SPSS statistical program. As a result of the analysis, it was seen that the glass ceiling perception had a significant and positive effect on organizational cynicism. This shows that as women encounter career obstacles, their bond with the institution they work for weakens.