Enflamatuar markerların hiperemezis gravidarum ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of inflammatory markers in pregnancieswith hyperemesis gravidarum
  1. Tez No: 848690
  2. Yazar: ZEHRA DİLARA ÜYÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSUN TEKELİ TAŞKÖMÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperemezis gravidarum, prokalsitonin, nötrofil-lenfosit oranı, platelet-lenfosit oranı, Hyperemesis gravidarum, procalcitonin, neutrophillymphocyte ratio, platelet-lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
tartışmalıdır. Fakat son zamanlarda yapılan çalışmalarda patogenezinde inflamasyonun nasıl bir rol oynadığı açıklanamamasına rağmen HG ile inflamasyon belirteçleri arasında önemli bir ilişki olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle biz bu çalışmamızda HG'nin inflamasyon markerlarından olan prokalsitonin (PRK), nötrofil-lenfosit oranı (NLO) ve platelet-lenfosit oranı (PLO) ile olan ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Materyal-metod: Bu çalışma prospektif kontrollü bir çalışmadır. 1 Haziran 2020-22 Ocak 2023 tarihleri arasında HG tanısı alan 82 hastanın demografik özellikleri (yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi, eğitim durumu, parite, geçirilmiş cerrahi, akut/kronik hastalık), serum PRK, nötrofil, lenfosit, platelet seviyeleri, NLO, PLO, obstetrik ve neonatal sonuçları sağlıklı 82 gebenin sonuçlarıyla karşılaştırıldı. HG'li gebeler idrarlarındaki keton seviyelerine göre sınıflandırılarak çalışma grubu kendi içerisinde tekrar karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar demografik özellikleri açısından homojendi (p>0,05). PRK ve PLO değerleri kontrol grubuna göre HG'li grupta anlamlı olarak yüksekti (p0,05). Sonuç: HG'li grupta enflamasyon belirteçlerinden PRK ve PLO'nun yüksek çıkması HG'nin patogenezinde enflamasyonun rol alabileceğini göstermektedir. HG, düşük yenidoğan ağırlığı ve düşük 1. dk Apgar skoru için risk artışına neden olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The pathophysiology of hyperemesis gravidarum (HG) is still controversial. However, although the role of inflammation in its pathogenesis could not be explained in recent studies, it has been shown that there is an important relationship between HG and inflammation markers. Therefore, in this study, we wanted to evaluate the relationship between HG and inflammation markers procalcionin (PRK), neutrophil-lymphocyte ratio (NLO) and platelet-lymphocyte ratio (PLO). Material and Method: This study is a prospective controlled study. Between 1 June 2020 and 22 October 2022, demographic characteristics (age, height, weight, body mass index, educational status, parity, previous surgery, current chronic disease), PRK, neutrophil, lymphocyte, platelet levels, NLO, PLO, obstetric and neonatal outcomes of 82 patients diagnosed with HG were compared with the results of 82 healthy pregnant women. Pregnant women with HG were classified according to the ketone levels in their urine and the study group was also compared within itself. Result: The groups were homogeneous in terms of demographic characteristics (p>0,05). PRK and PLO values were significantly higher in the group with HG compared to the control group (p0,05). Conclusion: High levels of inflammation markers PRK and PLO in the group with HG indicate that inflammation may play a role in the pathogenesis of HG. HG may increase the risk for low infant weight and low 1th Apgar score.