Political slogans in the Arab uprisings
Arap ayaklanmalarındaki siyasi sloganlar
- Tez No: 848711
- Danışmanlar: PROF. DR. GENCER ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Siyasi Sloganlar, Arap Ayaklanmaları, Propaganda, Devrim, İnsanlar, Political Slogans, Arab Uprisings, Propaganda, Revolution, The People
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
2010'da başlayan Arap ayaklanmaları, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da (MENA) kitlesel protestolar ve devrimlerin dalgası olarak bilinir ve bu ayaklanmalar, devrimcilerin taleplerini ifade etmek için güçlü ifadeler olarak Politik Sloganların önemli bir şekilde kullanılmasıyla karakterize edilir. Bu tez, Politik Sloganların hikayeleri ve hedefleri şekillendirmedeki rolünü ve kitleleri mobilize etme işlevini vurgulayarak, Arap ayaklanmaları sırasında bu sloganların anlamını ve etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu tez, sloganların sosyo-politik bakış açısını ve işlevlerini incelemeyi ve bu işlevlere göre kategorize etmeyi hedeflemektedir. Araştırmacı, işlevlerine ve sınıflandırmalarına dayanarak sloganların, sosyo-politik açıdan çarpıcı özelliklerini tespit eder. Internet, YouTube ve televizyon kanalları gibi kaynaklardan toplanan önceki verilere göre; 479 slogan, devrimcilerin ülkenin siyasi gündemine yönelik benzersiz bir siyasi anlayışa sahip olduğunu göstermektedir. Bu anlayış, ülkelerin siyasi, sosyal ve ekonomik değişiminin tek yolu olduğundan rejimlerin devrilmesi çağrısında bulunan sloganlarla dönüştürüldü. Bu sloganlar, insanları mobilize etme ve devrimciler arasında farkındalık yaratma konusunda etkili bir rol oynamıştır. Paylaşılan duygu, zamanlama ve yapısal olmayan biçimi; ayaklanmaların kitleleri mobilize etme başarısına katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Starting in 2010, the Arab uprisings, a wave of mass protests and revolutions in the Middle East and North Africa (MENA), were characterized by the prominent use of Political Slogans as powerful expressions of the revolutionaries' demands. This thesis aims to examine the significance and impact of Political Slogans during the Arab uprisings, emphasizing their role in shaping narratives and aspirations as well as mobilizing the masses. The thesis aims to study the socio-political perspective of slogans by studying their functions and categorizing them according to these functions. Based on their functions and categorizations, the thesis locates their striking characteristics from a socio-political point of view. Four hundred seventy-nine slogans were collected from sources such as previous research, the internet, YouTube, and TV channels. The collected slogans show a unique political understanding from the revolutionaries toward the country's political agenda. This understanding was transformed through slogans, which called for overthrowing the regimes because it was the only way for the countries' political, social, and economic changes. These slogans had an influential role in mobilizing people and spreading awareness among revolutionaries. Its shared sentiment, timing, and unstructured form contributed to the uprisings' success in mobilizing the masses.