Descriptions of the nature and animals of the Ottoman Levant in Henry Blount and John Sanderson's travelogues
John Sanderson ve Henry Blount'un seyahatnamelerinde Osmanlı Yakın Doğusunun tabiatı ve hayvanlarının tasviri
- Tez No: 848710
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAKTIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: John Sanderson, Henry Blount, Şarkiyatçılık, Yakın Doğu Ülkeleri, Osmanlı İmparatorluğu, John Sanderson, Henry Blount, Orientalism, Levant, Ottoman Empire
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez, John Sanderson'ın The Travels of John Sanderson in The Levant (1584-1602) ve Henry Blount'un A Voyage into the Levant isimli seyahatnamelerine odaklanmıştır. Bu çalışma, seyyahların Osmanlı sosyal yaşamını anlatırken kullandıkları kalıplaşmış şarkiyatçı kavramları Osmanlı'daki insan dışı dünyayı tasvir ederken ne ölçüde ve nasıl kullandıklarını eleştirel bir yaklaşımla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Doğu ve Batı arasındaki ilişkiler Haçlı Seferleriyle birlikte gelişmeye başlamış ve Batı tarafından her zaman ötekileştirilen Doğu aynı zamanda merak uyandırmış ve bir çekim merkezi haline gelmiştir. 15. yüzyılda ise Osmanlı İmparatorluğu ve Britanya arasında kapitülasyonlarla başlayan ticaret ilişkisi sonunda birçok İngiliz yazar ve seyyah Osmanlı'ya ve diğer Doğu Akdeniz ülkelerine seyahat etmiş hatta ülkelerinin temsilcileri olarak Osmanlı'da görev almışlardır. Bu bağlamda çalışmada 16. ve 17. yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğu'na gelen John Sanderson ve Henry Blount'un Osmanlı Yakın Doğu coğrafyasında Doğu'yu, insan dışı dünyayı, doğayı ve hayvanları nasıl tasvir ettikleri hususu tartışılmıştır. Bu tez, şarkiyatçılığın, 16. ve 17. yüzyıl rönesans edebiyatının ve Doğu'daki çevrenin ve doğanın öneminin birlikteliğini sunar. Sonuç olarak bu tez şarkiyatçılık teorisi dikkate alınarak ve eko-eleştiri kuramından da yararlanılarak Blount ve Sanderson'ın seyahatnamelerinde insan dışı dünyayı anlatırken kullandıkları dili ve yaklaşımı karşılaştırmalı olarak yorumlamaya çalışmış ve seyyahların şarkiyatçı bakış açısından tamamen kurtulamadıklarını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the travelogues of John Sanderson's The Travels of John Sanderson in The Levant (1584-1602) and Henry Blount's A Voyage into the Levant. This study aims to critically reveal to what extent and how the travelers used the stereotypical orientalist concepts that they used to describe Ottoman social life to depict the non-human world. Relations between the East and the West began to develop with the Crusades, and the East, which the West had always marginalized, also aroused curiosity and became a center of attraction. In the 15th century, as a result of the trade relations between the Ottoman Empire and Britain that began with capitulations, many British writers and travelers traveled to the Ottoman Empire and other Eastern Mediterranean countries and even served as representatives of their countries in the Ottoman Empire. In this context, it is discussed how Sanderson and Blount, who came to the Ottoman Empire in the 16th and 17th centuries, portrayed the East, the non-human world, nature, and animals in the Ottoman Near East. This thesis presents a combination of Orientalism, 16th and 17th-century Renaissance literature, and the importance of the environment and nature in the East. In conclusion, this thesis has attempted to interpret the language and approach Blount and Sanderson use to describe the non-human world in their travelogues in a comparative manner, taking into account the theory of Orientalism and drawing on the theory of ecocriticism and has revealed that travelers could not completely avoid the orientalist perspective.