The impact of transformational leadership on organizational effectiveness
Dönüşümsel liderliğin örgütsel etkinliği üzerindeki etkisi
- Tez No: 848725
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELLA GULSHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Inspirational Motivation, Idealized Influence, Individual Consideration, Intellectual Stimulation And Organizational, Effectiveness
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Araştırma temel olarak İbn Haldun Ticaret Şirketi, Burhan Şirketi, Ebdaa Şirketi ve Al-Ahlia Şirketinde dönüşümcü liderliğin örgütsel etkililik üzerindeki etkisini boyutları aracılığıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın hedeflerine ulaşmak için nicel yaklaşım benimsenmiş ve seçilen şirketlerin liderlerine 194 anket dağıtılmıştır. Verilerin toplanmasının ardından dönüşümcü liderliğin boyutları olan bağımsız değişkenin, bağımlı değişken olan örgütsel etkililik üzerindeki etkisini bulmak amacıyla korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmacı, dönüşümsel liderliğin tüm boyutlarının (ilham verici motivasyon, idealize edilmiş etki, bireysel ilgi, entelektüel teşvik) şirketteki organizasyonel etkinlik üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etki ilişkisi olduğu sonucuna vardı. Çalışma esas olarak şirketler için büyüme, rekabet avantajı ve organizasyonel etkinlik elde etmek için bu liderlik tarzının izlenmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The research mainly aims to study the impact of transformational leadership through its dimensions on organizational effectiveness in Ibn Khaldun Trading Company, Burhan Company, Ebdaa Company, and Al-Ahlia Company. To achieve the objectives of the research, the quantitative approach was adopted, as 194 questionnaires were distributed to the leaders of the selected companies. After collecting the data, correlation and regression analysis was conducted to find out the effect of the independent variable, which is the dimensions of transformational leadership, on the dependent variable, which is organizational effectiveness. The researcher concluded that there is a statistically significant impact association for all dimensions of transformational leadership (inspirational motivation, idealized influence, individual consideration, intellectual stimulation) on organizational effectiveness in the company. The study mainly recommends following this style of leadership to achieve growth, competitive advantage, and organizational effectiveness for companies.