Posterior kanal BPPV tanısında standart dix-hallpike testi ve modifiye dix-hallpike testlerinin etkinliği
Efficiency of standard dix-hallpike test and modified dix-hallpike tests in the diagnosis of posterior canal BPPV
  1. Tez No: 848728
  2. Yazar: SÜMEYYE BERFİN SAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ÖZKIRIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Vertigo, Posterior Kanal, Dix-Hallpike, Modifiye, Vertigo, Posterior Canal, Dix-Hallpike, Modified
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Baş dönmesinin en yaygın nedeni Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigodur. En sık görülen BPPV türü ise Posterior-Kanal Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigodur. Standart Dix-Hallpike (SDH) testi ile kolayca tanı konulabilir. Bazı zor durumlarda SDH testinin değiştirilmiş versiyonları kullanılabilir. Bunlardan biri Omuzlar altında yastıkla yapılan(OAYY) DH testi bir diğeri ise Sandalye tabanlı (APCCAM) Dix-Hallpike testidir. Çalışmanın amacı Standart DH, Sandalye tabanlı DH ve omuzlar altında yastık ile yapılan DH testlerinin etkinliklerini karşılaştırmaktır. Çalışmaya Kasım 2021-Kasım 2022 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB polikliniğine başvuran 180 gönüllü bireyin 90'ı hasta 90'ı kontrol olmak üzere çalışmayadâhil edilmiştir. Vestibüler Değerlendirme Anamnez formu kullanılarak hastalar hakkında detaylı anamnez alındı.18 yaş ve üstü BPPV tanısı alan ve yalnızca tek taraflı PK-BPPV olanlar çalışmaya dâhil edildi. Dâhil edilen hastalara Dizziness Handicap Inventory(DHI) ölçeği kullanıldı. Her biri 30 kişiden oluşan 3 hasta 3 kontrol grubu oluşturuldu. Katılımcıların 107'si kadın (%59,54) 73'ü erkek (40,56). En küçük yaş 19 en büyük yaş 80'dir. Yaş ortalaması 37,99'dur. Hasta grupların (n=90) yaş ortalaması 38,13±16,09 iken kontrol gruplarının (n=90) yaş ortalaması 37,11±16,86'dır. Hasta Grup-A'da SDH, OAYYDH testi ve APCCAM ile pozitiflik durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (X2:22,17; p:0,00). SDH, OAYY DH testlerinin pozitiflik oranı (%100) APCCAM'agöre (%63,3) anlamlı biçimde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Hasta Grup-B'de SDH, OAYY DH testi ve APCCAM ile pozitiflik durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir(X2:41,91; p:0,00). SDH, OAYY DH testlerinin pozitiflik oranı (%100) APCCAM'agöre(%43,3) anlamlı biçimde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Hasta Grup-C'de SDH, OAYY DH testi ve APCCAM ile pozitiflik durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir(X2:33,57; p:0,00). SDH, OAYY DH testlerinin pozitiflik oranı (%100) APCCAM'agöre(%50) anlamlı biçimde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak OAYY DH testi ile SDH testi arasında tanı koyabilme bakımından anlamlı fark yoktur. Fakat ST DH testi ile SDH ve OAYY DH testi arasında tanı koyabilme bakımından fark tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most common cause of dizziness is Benign Paroxysmal Positional Vertigo. The most common type of Benign Paroxysmal Positional Vertigo is Posterior-Canal Benign Paroxysmal Positional Vertigo. Diagnosis can be made easily with Standard Dix-Hallpike test (SDH). Modified versions of the SDH test can be used in some difficult situations. One of them is the DH test with a pillow under the shoulders (PUS) and the other is the Chair-based (APCCAM) DH test. The aim of the study is to compare the efficacy of SDH, Chair-based DH and DH tests with a pillow under the shoulders. Between November 2021 and November 2022, 180 volunteer individuals who applied to the Mersin University Training and Research Hospital ENT polyclinic were included in the study, 90 of which were Healthy and 90 of which were effected. Detailed anamnesis of the patients was taken by using the Vestibular Evaluation Anamnesis form. Thos eaged 18 years or older with a diagnosis of BPPV and only unilateral PK-BPPV were included in the study. The Dizziness Handicap Inventory (DHI) scale was used for the included patients. 3 healthy groups of 3 patients, eachconsisting of 30 people, were formed. 107 of the participants (59.54%) were women and 73 were men (40.56). The youngest age is 19 and the oldest is 80. The averageage is 37.99. The avarage of the patients group (n=90) was 38.13±16.09, the avarage of the healthy groups (n=90) was 37.11±16.86.A statistically significant difference was found between the positivity status of SDH, PUS DH test and APCCAM test in Patient Group-A (X2:22.17; p:0.00). The positivity rate of SDH, PUS DH tests (100%) was found to be significantly higher than APCCAM(63.3%). A statistically significant difference was found between the positivity status of SDH, PUS DH test and APCCAM in Patient Group-B (X2:41.91; p:0.00). The positivity rate of SDH, PUS DH tests (100%) was found to be significantly higher than the APCCAM(43.3%). A statistically significant difference was found between the positivity status of SDH, PUS DH test and APCCAM in Patient Group-C (X2:33.57; p:0.00). The positivity rate of SDH, PUS DH tests (100%) was found to be significantly higher than the APCCAM(50%).As a result, there is no significant difference between the OAYY DH test and the SDH test in terms of making a diagnosis. However, a difference was found between the ST DH test and the SDH and OAYY DH test in terms of making a diagnosis.