Exploring the perceptions of EFL students about hybrid education at Turkish language preparatory schools
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin harmanlanmış eğitim algılarının Türk dil hazırlık okullarında incelenmesi
- Tez No: 848727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENISA MEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Ortamı, Harmanlanmış Eğitim, Yüksek Öğrenim, Learning Environment, Hybrid Education, Higher Education
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu karma araştırmanın amacı Türkiye'de bir hazırlık okulunda eğitim alan, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin harmanlanmış eğitim ortamı algılarını incelemektir. Bu amaçla, kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Nicel veri toplama sürecinde, Uzaktan Eğitim Öğrenme Ortamları Ölçeğinin Türkçe versiyonu (DELES-TR) uyarlanmış ve toplamda 223 öğrenciye uygulanmıştır. Nitel veri toplamak için ise, 69 katılımcı ile yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin harmanlanmış öğrenme ortamı algılarının olumlu eğilime sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca, öğrencilerin kendilerini yüksek ölçüde özerk ve aktif öğrenenler olarak algıladıkları, ancak etkileşim ve iş birliği konusundaki algılarının pozitif bir şekilde orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Nitel veri sonuçları ise nicel veri sonuçlarını hem destekleyen hem de onlarla çelişen sonuçlar vermiştir, ki bu yönüyle harmanlanmış eğitimin çok katmanlı yapısını da yansıttığı görülmüştür. Son olarak, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin harmanlanmış eğitim ortamı algılarında cinsiyetleri ve yeterlilik seviyeleri açısından anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this mixed methods research was to explore EFL students' hybrid education learning environment perceptions at a preparatory school in Türkiye. To this aim, convenience sampling method was employed. For quantitative data collection, Distance Education Learning Environments Scale in Turkish (DELES-TR) was adapted and administered to 223 students in total. As for the collection of qualitative data, structured interviews were conducted with 69 students. The findings revealed that EFL learners' overall perceptions of the hybrid education learning environment shows a positive tendency. As for the six psychosocial subdimensions of the hybrid learning environment, participants' perceptions can be regarded as within positive range. Also, students were found to perceive themselves as highly autonomous and active learners, yet they had a positively moderate level of perception in terms of interaction and collaboration. Qualitative data yielded both supporting and contradicting findings to the quantitative data reflecting the multilayered nature of hybrid education. Finally, no significant difference was found in EFL students' perceptions of hybrid education learning environment regarding their gender and level of proficiency.